Otse: teadlased ja kodanikuühendused lahendavad Riigikogus Eesti metsanduse probleeme (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raielank Tartumaal.
Raielank Tartumaal. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Konverentsil peavad ettekandeid Tartu ülikooli teadlased Anneli Palo ning Asko Lõhmus, kes vastavad küsimusele, kas vastab tõele riiklik seisukoht sellest, et metsa on viimastel aastakümnetel üha juurde tulnud, metsa seisund on hea ning info selle kohta piisav.

«Nimetatud argumendid on Eesti poliitikas püsinud pikka aega kesksetena metsapoleemika tõrjumisel ja väitlevad osapooled pole seni ühist keelt leidnud. Loodan, et pärast konverentsipäeva on asi selgem ja avanevad uued võimalused ühiskondlikuks koostööks,» sõnas  TÜ loodusressursside õppetooli juhataja Asko Lõhmus.

Konverentsi esimeses osas käsitleb Tartu Ülikooli maastikuökoloogia ja keskkonnakaitse teadur Anneli Palo Eesti metsade ajaloolist kujunemist, Eestimaa Looduse Fondi esimees Tarmo Tüür arutleb looduskaitsealade piisava kaitse küsimuse üle, vabaühenduse Eesti Metsa Abiks koordinaatorid Linda-Mari Väli ja Martin Luiga selgitavad ühiskondlikku dialoogi vajadust kui säästva metsanduse nurgakivi ja lõpetuseks valgustab loodusturismi ettevõtte Estonian Nature Tours'i asutaja, omanik ja tegevjuht Marika Mann loodusturismi kui majandusharu seni täiel määral kasutamata potentsiaali.

Teises pooles peab kultuuriteoreetik ja esseist Hasso Krull lühiloengu loodusliku kapitali olemusest ning selle kasutamise viisidest. Sotsiaalökoloogia ja kaasaegse majanduse diskursuses teadvustatakse puutumatut loodust üha enam kui majanduslikku ressurssi, millesse investeerimine ehk mille hoidmine ja säilitamine toob kokkuvõttes suurt kasu kogu ühiskonnale.

Konverentsi viimases ettekandes esitab Tartu Ülikooli juhtivteadur Asko Lõhmus tõsise küsimuse: kas riiklikku metsastatistikat saab usaldada? Küsimus on seda olulisem, et pea aasta väldanud metsandusdebati üheks põhjuseks on tegelikult vaidlus selle üle, mis on mets ja kui palju on Eestil veel metsavarusid. Mida selgemaks saab informatsioon selles valdkonnas, seda konstruktiivsemalt saab jätkuda ühiskondlik debatt selles osas, mil viisil olemasolevat metsaressurssi kasutada.

Lõpetuseks võetakse teemad kokku ühises vestlusringis, mille teemaks küsimus, kuidas Eesti metsade käekäiku edendada. Vestlus modereerib Aleksei Lotman, osalevad Asko Lõhmus, Anneli Palo, Tarmo Tüür, Marika Mann ja Hasso Krull. Kui ühest lahendust ei leitagi, saab kõnealune küsimus nii kuulajate kui osalejate ringile loodetavasti veidi selgemaks.

Konverentsi modereerib bioloog ja looduskaitsja Aleksei Lotman. Konverentsil lööb kaasa ligi 90 osalejat, teiste seas Riigikogu liikmeid ja keskkonnaministeeriumi haldusala esindajaid.

Konverentsi otseülekannet saab vaadata siin.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles