Maiustus, mis sai populaarseks tänu Teisele maailmasõjale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Forrest Mars seenior.
Forrest Mars seenior. Foto: Wikimedia Commons

Kõlab võib-olla üllatavalt, aga väga paljud asjad, mida me tänasel päeval kasutame ja tarbime, on leiutatud just sõdade tarbeks või ajal. Üheks näiteks on populaarsed M&M kommid. 

Pärast pidevaid erimeelsusi oma isa asutatud ettevõttes Mars, mis tegeles maiustuste tootmisega, suundus Forrest Mars seenior USAst Suurbritanniasse. 1932. aastal hakkas ta tootma seal Marsi šokolaadibatoone, mis olid suunatud Suurbritannia sõjaväelastele.

Parasjagu oli käimas Hispaania kodusõda ning Mars nägi, kuidas sõdurid pisikesi suhkrukattega šokolaadikomme sõid. Kuna suviti vähenes šokolaadi tarbimine oma sulamise pärast märgatavalt, otsustas ta toote järgi teha. Pisikesed suhkruga kaetud kommid pidasid nimelt sooja ilmaga hästi vastu.

Forrest Mars seenior läks Teise maailmasõja eel tagasi USAsse ja alustas koostööd Bruce Murrie’ga, kes oli šokolaadi tootva ettevõtte Hershey juhi poeg. Murrie sai ettevõtmises 20 protsendi suuruse osaluse. See tagas Marsile Hershey šokolaadi kasutamise võimaluse. Hershey ettevõttel oli kontroll sõja tõttu ratsioneeritud šokolaadi üle.

Nööbikujulised tugeva suhkrukattega šokolaadikommid said nimeks M&M (Mars ja Murrie). Teise maailmasõja ajal müüdi komme eksklusiivselt vaid sõjaväele. Nõudlus nende järgi oli nii suur, et juba varsti tuli nende tootmist suurendada.

1948. aastal ehk pisut pärast sõja lõppu omandas Mars ainuosaluse.

Tänasel päeval saab M&M komme osta rohkem kui sajast erinevast riigist. Kommide üheks kõige populaarsemaks hüüdlauseks on: «Sulab suus, mitte sinu käes.»

Allikas: History.com

Foto: Pexels / CC0 Licence
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles