India saadab järgmisel aastal Kuule kulguri

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raketi start Indias.
Raketi start Indias. Foto: Stringer/imago/Xinhua

India riiklik kosmoseuuringute organisatsioon ISRO teatas, et riigi esimene kuukulgur Chandrayaan-2 stardib 2018. aasta märtsis. 

Chandrayaan-2 hakkab koosnema Kuu tehiskaaslasest, maandurist ja kulgurist. Trio hakkab uurima Kuu seismoloogiat ja polaarregioonide temperatuure. Just selle pärast üritab maandur maanduda lõunapooluse lähedale ja lasta seal kulgur vabaks. 

Chandrayaan-2 üheks prioriteediks saab olema ka Kuu tolmu uurimine, mida loetakse hetkel üheks inimkolonisatsiooni suurimaks takistuseks. Kuna Kuu pinda tabavad pidevalt päikesetuuled ja ultraviolettkiirgus, siis on nende tulemusel tekkinud planeedi pinnale tihe laetud ioonide kiht, kus hõljub palju tolmu. Nimetatud tolm on Kuu külastajatele tõeline peavalu, sest see on väga abrasiivne ja sattub sõna otseses mõttes igale poole, alustades skafandritest ja lõpetades kulguritega. 

ISRO projekti eelarve on oma eesmärki arvestades suhteliselt tagasihoidlik, minnes maksma kusagil 93 miljonit dollarit. See on ligemale sama palju kui ühe SpaceX Falcon Heavy raketi start. Chandrayaan-2 saab olema Inda esimene ilma Venemaa osaluseta kosmoseprojekt. Kaks riiki on teinud tihedat kosmosemissioonide alast koostööd 1970-ndatest aastatest saadik, kui Nõukogude Liit aitas Indial viia orbiidile oma esimese satelliidi. 

ISRO esimene missioon Chandrayaan-1 oli edukas ainult piiratud määral. Projekt viis India väga väheste riikide klubisse, kes on jõudnud Kuu orbiidile, kuid paraku ei saanud tehiskaaslane planeeti eriti kaua uurida, sest lagunes tehniliste rikete tõttu vähem kui aastaga. ISRO ei plaani samu vigu uuesti korrata.

Allikas: Nature

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles