Sulavat polaarjääd mõõtvad satelliidid lõpetasid enneaegselt töö (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA kunstniku kujutis GRACE missiooni kahest satelliidist.
NASA kunstniku kujutis GRACE missiooni kahest satelliidist. Foto: NASA/JPL-Caltech

Hiljuti teatas NASA, et lõpetas kosmosemissiooni GRACE teadusoperatsioonid, kuna satelliitide akud on missiooni viimase etapi läbiviimiseks liialt tühjad, kirjutab Science.

Jätkumissioon GRACE-Follow-On (GRACE-FO) peaks jõudma orbiidile kõige varem 2018. aasta alguses, kuid see tähendab, et jääkilpide seireridadesse tekib vähemalt poole aasta pikkune auk. 550 miljonit dollarit maksev GRACE-FO pidi õigupoolest valmima varemgi ning sellisel juhul oleks ka seirekatkestus välistatud. Missiooni edasilükkamise taga oli argine põhjus – rahapuudus.

Samal ajal, kui teadlased kiiruga uut missiooni ette valmistusid, ilmnes aga, et ühe praegu orbiidil viibiva GRACE-2 akud väsivad ega suuda enam säilitada piisavas koguses päikesepatareide toodetud energiat. Kuna aga kogu missioon sõltub kahe satelliidi sünkroonis töötamisest, on saadavad andmed juba praegu vigased ja vajavad palju keerulisemat ja põhjalikumat töötlemist.

Aastast 2002 orbiidil viibinud GRACE on toonud meile rohkelt enneolematuid teadmisi Maa vee- ja jääsüsteemide kohta. Kahest satelliidist koosnev missioon mõõdab maakatte muutusi gravitatsioonimuutuste abil. Nimelt hoiavad üksteisest 220 kilomeetri kaugusel satelliidid pidevat sidet ning kui üks neist peaks lendama üle tugevama gravitatsiooniga piirkonna, suudab teine selle registreerida.

Tänu kaugseires revolutsiooni kaasa toonud metoodikale on teadlased suutnud esmakordselt hinnata näiteks inimtegevuse mõju põhjaveele või näidata, et merevee tõusus mängib polaarjää suuremat rolli kui mägiliustikud. Tänu GRACE’i andmestikule on näiteks teada, et Gröönimaa kaotab aastas 120 gigatonni jääd ning see kogus suureneb aastast aastasse.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles