Briti polaarjaam peab Antarktika mõraneva jää tõttu juba teist korda kolima

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antarktika uurimisjaam Halley VI
Antarktika uurimisjaam Halley VI Foto: Adam Bradley / SWNS.com / Scanpix

Viimati aasta alguses laagrikohta muutnud polaarjaam peab jää murdumise ohu tõttu taas uude asukohta kolima, kirjutab The Guardian.

Nii nagu jaanuaris, on ka see kord kolimise põhjuseks arvestatav oht, et ühel hetkel võib Halley VI uurimisjaam jääda 150 meetri paksusel jäälahmakal mööda ookeani triivima. Hetkel Brunti šelfijääl asuv jaam katkestab töö tuleva aasta märtsi ja novembri vahel ning vastavalt vajadusele võimaldatakse selle meeskonnal tööd teistes Antarktika-jaamades või naasmist koju.

Briti Antarktika Uuringute direktori Jane Francis’e sõnul ei oleks vastasel juhul võimalik garanteerida töötajate turvalisus. Seda eriti Lõunapooluse talves, kus kliimaolud raskenevad märkimisväärselt ja võib esineda jäätükkide eraldumist. Samadest murdest oli kantud ka jaama viimane kolimine 2017. aasta veebruaris.

Seekordse ohu on põhjustanud kaks kasvavat mõra. Neist esimene on küll enam kui 30 aastat stabiilsena püsinud, kuid hakanud viimase seitsme kuu jooksul taas edasi arenema. Teine on teadlaste seas aga tuntud kui Halloweeni pragu, kuna see avastati 2016. aasta oktoobri lõpus surnutepüha ajal. Praeguseks on jõudsasti ida suunas arenev mõra kasvanud juba enam kui 50 kilomeetri pikkuseks.

Foto: Michal Krzysztofowicz / SWNS.com / Scanpix

«Sellises olukorras on meile prioriteediks töötajate turvalisus. Kuna jaam on talvise polaaröö ajal nii laeva kui lennukiga raskesti ligipääsetav, peame juba 2018. aasta talvel võtma kasutusele vajalikud ettevaatusabinõud,» ütles Jane Francis.

Praeguse jaama eelkäija Halley seati üles juba 1956. aastal, selle kuues jätkumissioon Halley VI alustas tööd aastal 2012. 14 töötajaga polaarjaamas kogutakse andmeid kliima, kosmoseilma ja osoonikihi kohta.

Eelseisev kolimine on jaama jaoks juba teine. Esimest korda tuli asukohta vahetada 2017. aasta alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles