Haid on nüüd kaitstud hoolimata sellest, millise riigi vetes nad viibivad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaalhai.
Vaalhai. Foto: Caters News Agency/Scanpix

Sel nädalal allkirjastasid 126 riiki lepingu, mille eesmärgiks on kaitsta haisid ja paljusid teisi rändliike hoolimata sellest, millise riigi piirides nad parasjagu viibivad. 

Nii-öelda suurimad võitjad on selles vaalhaid (Rhincodon typus), kes on maailma kõige suuremad kalad. Nende arvukus on viimasel ajal nimelt murettekitavalt langenud, kirjutab New Scientist. Riigid lisasid vaalhai konventsiooni esimesse lisasse, lubades takistada nende püüdmist ja tapmist ning kaitsta nende elupaiku.

Tänu sellel on vaalhaid lõpuks ometi kaitstud avamerel asuvates rändepaikades, näiteks Madagaskaril, Mosambiigis, Peruus ja Tansaanias.

Paljud teised hailiigid pääsesid lepingu teise lisasse, mis kohustab riikidel, kes jäävad nende rändealasse, tegema koostööd näiteks kalapüügi reguleerimise või keelustamise teel. Teise lisasse paigutati ka mõned maismaal elavad loomad, näiteks lõvid ja leopardid. 

Lisaboonusena ühinesid Sri Lanka, Ecuador, Benin ja Brasiilia haide mõistmise memorandumiga, millega on varem liitunud juba 41 riiki. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles