Milleks kasutas T-Rex oma pisikesi esijäsemeid?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tyrannosaurus rex`i rekonstruktsioon Lissaboni loodusmuuseumis
Tyrannosaurus rex`i rekonstruktsioon Lissaboni loodusmuuseumis Foto: AFP / Scanpix

Tyrannosaurus rex on teada-tuntud oma hiiglasliku pea, võimsa lõua ning pisut koomilisena näivate käte poolest. USA Paleontoloogi sõnul ei olnud T-Rexi pisikesed esijäsemed aga sugugi kasutud. 

Vastupidi, need olid tugevad ning suurepärased rappimiseks, kirjutab Science News. Tyrannosaurus rex’il oli sõrmede asemel kaks teravat 10 sentimeetrist küünist. USA Hawaii ülikooli paleontoloogi Steven Stanley sõnul aitasid need rappimisele kaasa.

T-Rexi eellastel olid käed tunduvalt pikemad ning nad kasutasid neid asjade haaramiseks. Mingi hetk hakkasid türannosaurused kasutame selleks aga hoopis oma tugevat pead ja hambaid, mille tulemusel  käed atrofeerusid.

Paljud teadlased Stanley’ga aga ei nõustu ning on arvamusel, et T-Rexi puhul oli esijäsemete kasutamine peamise relvana üsna ebatõenäoline.

Türannosaurused (Tyrannosaurus) on hiliskriidi ajastul elanud dionaurused. Ainuke üldtunnustatud liik on Tyrannosaurus rex, kes oli üle 12 meetri pikkune ning kolme inimese kõrgune.

Türannosaurused sõid peamiselt liha, kas siis oma liigikaaslaste või muude dinosauruste oma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles