Maaülikoolis neli kuud ravitud kaljukotkas ning merikotkas lastakse homme vabadusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eesti Maaülikool

Homme, 7. novembril lastakse vabasse loodusesse Eesti Maaülikooli loomakliinikus ravi saanud haruldane kaljukotkas, kes vajas abi pliimürgistusest taastumiseks, ning noor merikotkas, kes oli lennuvõimetu murtud sulgede tõttu.

Loomaarsti ja Eesti Maaülikooli doktorandi Madis Leivitsa sõnul on Pärnumaalt leitud kaljukotka näol tegemist Eesti vanimaga. Et kotkas on rõngastatud 92. aastal, on ta tänaseks üle kahekümne viie aasta vana.

Foto: Eesti Maaülikool

«Kaljukotkas leiti 24. juunil ning leidjad toimetasid ta oma koju. Järgmisel päeval viisime ta kotka loomakliinikusse. Lisaks pliimürgistusele olid tema puhul probleemiks ka teised tervisehädad, nagu roiskunud liha seedetraktides, mille organismist välja loputasime. Samuti oli linnul palju murdunud sulgi, mille kasvatamisele kulus pärast kaljukotka tervenemist veel mitu kuud,» rääkis Leivits. Ta lisas, et kaljukotkas saab uue värvilise rõnga GPS-saatjaga, mille järgi on tulevikus võimalik tuvastada kotka liikumise territooriumi.

Foto: Eesti Maaülikool

Leivits lisas, et samuti lastakse vabasse loodusesse noor merikotkas, kes jõudis kliinikusse samuti Pärnumaalt ning seda vaid kuu aega hiljem.

«Sel aastal on lindude puhul tõsine probleem nende murdunud suled. Just sellel põhjusel merikotkas ka ravi vajas. Miks murdunud sulgi sel aastal rohkem esineb, me kahjuks öelda ei oska, ent võimalik, et see on seotud tänavuse suve kliimaga,» ütles Leivits. Merikotkas oli halvas konditsioonis, samuti olid tal välisparasiidid, mille käest loomaarstid ta päästsid.

Tänaseks on mõlemad kotkad lendamiseks heas vormis ning treenitud. Kalju- ja merikotkas pääsevad vabadusse homme, 7. novembril ligikaudu kell 13–14 Pärnumaal. Täpsem asukoht on pragu veel selgitamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles