Keset Vaikset ookeani asuv linn, mida kohalikud kardavad külastada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nan Madol
Nan Madol Foto: Vida Press

Vaikses ookeanis Mikroneesias Pohnpei saare idaranniku lähedal asub iidne linn Nan Madol. Miks kardavad mikroneeslased seda paika aga külastada?

Nan Madoli linn koosneb pisikestest inimtekkelistest saartest, mis on omavahel kanalitega ühendatud, kirjutab News.com.au. Saarel on hulgaliselt kivirajatisi – mõned neist küündivad lausa 5-8 meetri kõrguseni.

Samal ajal kui arheoloogid ei ole suutnud välja selgitada, millal ja kuidas linn tekkis, on kohalikud linna tekkeloos aga kindlad. Legendi kohaselt ehitasid Nan Madoli kaks maagiliste võimetega venda Olisihpa ja Olosohpa austusavaldusena jumalale.

Foto: Wikimedia Commons

Pärast Olisihpa surma abiellus teine vend ühe kohaliku naisega ja pani aluse Saueleuri dünastiale.  Umbes 1100. aastast kuni 1628. aastani oli Nan Madol Saueleuri dünastia pealinn.

Alates 1985. aastast on Nan Madol Mikroneesia ajalooliste mälestusmärkide nimekirjas. Kaheksandaks maailmaimeks kutsutav saar asub keset Vaikset ookeani, 2500 kilomeetri kaugusel Austraaliast ja 4000 kilomeetri kaugusel Los Angelesest, sellepärast on mõistetav, et keegi ei ole iidsest linnast aga väga kuulnud.

Mikroneeslased pelgavad kummalises linnas viibida. Kuna kohalike sõnul on sinna maetud Saudeleuri dünastia juhid, kummitab seal. Kardetakse, et sinna ööseks jäädes võivad kurjad vaimud lausa tappa. 

Nan Madol
Nan Madol Foto: General/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles