Leonardo da Vinci maal, mis kadus jäljetult sajanditeks

Eva-Lotta Kivi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Salvator Mundi» maal.
«Salvator Mundi» maal. Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Täna pannakse New Yorgis Christie's oksjonimajas müüki Leonardo da Vinci viimane maal «Salvator Mundi» («Maailma päästja»). Kas teadsid, et kunstiteos oli sajandeid kadunud?

Kuulsal kunstiteosel on kujutatud Jeesus Kristust, kes annab parema käega edasi õnnistust ja hoiab vasakus käes kristallkuuli, kirjutab History. Salvador mundi motiiv ehk Kristuse kujutamine maailma päästjana maalidel oli 16. sajandil väga populaarne, eriti Põhja-Euroopa kunstnike seas.

Arvatakse, et kõne all olev maal pärineb «Mona Lisaga» (1503-1519) samast perioodist. Kunstnik maalis selle Prantsuse kuningale Louis  Louis XII (1462 – 1515). Pärast seda rändas kunstiteos  kuninganna Henrietta Maria kaasavarana Inglise kuninga Charles I kunstkogusse ja sealt edasi ühele Buckinghami hertsogile. Viimase poeg müüs selle 1763. aastal maha ning pärast seda jäigi da Vinci «Salvador Mundi» pikaks ajaks kadunuks.

Maal ilmus välja alles 20. sajandi alguses kui inglasest kollektsionäär selle ostis. Kuna originaalmaalist oli tehtud hulgaliselt koopiaid, ei osanud mees aga arvatagi, et tegu on kuulsa kunstniku tööga. Kaasa ei aidanud ka see, et originaalmaal oli mitmel korral ülemaalitud. Kunstikollektsionääri järglased müüsid maali 1958. aastal maha umbes 45 naelaga.

Maal ilmus uuesti välja alles 2005. aastal  – kuna kunstieksperdid kahtlustasid, et tegu võib olla millegi enama kui koopiaga, uuriti maali põhjalikult. Restaureerimise käigus selgus, et maal on ülevärvitud ning tegemist on Leonardo da Vinci kätetööga.

Meistriteos jõudis üle pika aja taas avalikkuse ette 2011. aastal Londonis asuvas rahvusgaleriis. Alates 2013. aastast kuulub see Vene oligarh Dmitri Rõbolovlevile, kes maksis selle eest 127,5 miljonit dollarit. Täna saab maal uue omaniku. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles