Skeptik: umbluu-usklikke on mitu korda rohkem kui mõtlevaid inimesi

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosmos.
Kosmos. Foto: SCANPIX

Skeptik Martin Vällik ütleb, et umbluu-usklikke on Eestis mitu korda rohkem kui skeptiliselt ja terve mõistusega mõtlevaid inimesi.

«Neid juhtumeid on mitmeid, kui tõsise haigusega inimene on saanud diagnoosi, et tal on vähk, mille tõttu vajab ta keemiaravi, kiiritamist või lõikust. Inimene kaob aastaks ära ning tuleb tagasi ja temaga ei ole enam väga palju ette võtta. Ta on läinud ravitseja juurde, kus on püütud loodusravi või nõidumisega seda haigust ravida. Inimene on aga «tänu» sellele oma tervise untsu keeranud,» ütleb Martin Vällik Raadio 2 saates «Siin me oleme».

«Iga imeparanemise juhtumi kohta lähevad legendid kiiresti liikvele. Kuid kas see lugu tõele vastab, tahab aga lähemalt uurimist. Niipalju kui mina tean, on peale uurimist selgunud teised tõsiasjad,» lisab Vällik.

«Nagu näiteks, kas inimene sai diagnoosist õigesti aru. Inimesele öeldakse, et tal võib suure tõenäosusega olla rinnavähk. Aga rinnavähki saab minu teada kindlaks teha siis, kui on võetud koeproov. Mammograafia põhjal saab väita, et seda peab lähemalt uurima. Kui inimene läheb selle infoga minema, siis ta tõlgendabki, et mul on rinnavähk, kuigi talle ei ole seda kindlalt öeldud. Siis tekivadki legendid, et sõin seda ja sain terveks. On ka iseeneslikke paranemisi, mida aeg-ajalt ette tuleb, aga see ei sõltu sellest, kas keegi midagi sõi või jõi.»

Martin Vällik ütleb, et pendel on tõelise Eesti umbluu-uskliku sümbol. «Pendlimehed ja pendlinaised käivad mööda tube, mööda voodeid ja mõõdavad seal nii-öelda maa-aluseid jõgesid, energiavälju või mingisuguseid ohtlikke kohti, kus inimene magades nende jutu järgi vähki haigestub. Muidugi on see jutt tobenaljakas, aga paljud usuvad. Pendel näitab alati valesti ja kui ta näitabki õigesti, siis ta ei näita täpselt sellised asju, mida see pendlimees või operaator arvab näitavat.»

«On tehtud väga põhjalikke ja väga suure eelarvega katseid, kas pendlimeestel ja -naistel on mingisugust erilist võimet või omadust. Selgunud on, et ei ole piisavalt usaldusväärset tõendusmaterjali, mis tõestaks, et pendlimeetod tõesti aitab leida mingisuguseid maa-aluseid objekte, on need siis veeobjektid, arheoloogilised leiumaterjalid. Samuti ei saa ka haigusi ravida. See kõik on udujutt,» lisab Vällik.

Martin Vällik ütleb, et olematust ei saa tõestada, saab tõestada midagi sellist, mis on olemas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles