Uuring: kahtlused lammas Dolly terviseprobleemide kohta ei leidnud kinnitust

Eva-Lotta Kivi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lammas Dolly seitsme kuu vanusena
Lammas Dolly seitsme kuu vanusena Foto: SCANPIX

Lammas Dolly ehk esimene kloonitud imetaja elas vaid 6-aastaseks ja suri osteoartiiti. Hiljutine uuring näitas, et ta ei kannatanud varajase artriidi käes aga kloonimise tõttu. Ka tavalistel lammastel võivad sellises vanuses olla rängad liigesepõletikud. 

Osteoartriit on artriidi levinuim vorm ning võib põhjustada liigesepõletikku ühes või korraga mitmes liigeses, vahendab BBC News. Dollyl oli see paljudes liigestes ning tegi talle juba 6. eluaastal kiire lõpu. See tõstatas kahtluse, et just kloonimine põhjustas varajase artriidi. 

Teadlased Suurbritannia Nottinghami ülikoolist vaatasid Dolly luud uuesti üle ning võrdlesid neid tavalistele lammastele, kes olid surmahetkel Dolly’ga sama vanad, kuulunud luudega.

Teadlaste sõnul tahtsid nad laialt levinud kahtlustesse selgust tuua. Professor Sandra Corri sõnul leidsid nad, et ka loomulikult eostatud lammastel võib esineda sarnases ulatuses osteoartriiti juba selles vanuses. Ehk kahtlused, et kloonimine põhjustas eriti varajase artriidi, ei pea paika. 

Dolly 5. juuli 1996 – 14. veebruar 2003) oli emane lammas, esimene imetaja, keda klooniti täiskasvanud isendi keharaku tuuma baasil.

Dolly kloonisid Roslini biotehnoloogiainstituudi teadlased eesotsas Ian Wilmuti ja Keith Campbelliga.

Dolly tuumasiirdamiseks kasutati 277 munarakku, neist saadi 29 arenevat embrüot, mis siirati asendusuttedele. Nendest sündis kolm lambatalle, kellest kaks surid varakult ja ainult Dolly jäi ellu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles