Riik võtab kaitse alla rändlindude elupaiga Hiiumaa lähistel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rändlinnud
Rändlinnud Foto: Margus Ansu

Keskkonnaministeerium saatis ministeeriumitele kooskõlastamiseks mereelupaikade ja rändlindude elupaiga kaitseks Hiiumaa lähistel loodava Apollo looduskaitseala moodustamise ja kaitse-eeskirja eelnõu.

Apollo looduskaitseala asub Hiiumaast ligi 14 kilomeetri kaugusel kirdes avamerealal, alal kaitstakse meremadalikku ja seal leiduvaid veelauseid liivamadalaid ja karisid, edastas keskkonnaministeerium. Rändlindudest kaitstakse alal langeva arvukusega auli, mustvaerast, väikekajakat ja hahka. Lisaks on tegemist olulise lesta kudealaga.

Pärast kaitseala moodustamist tehakse Euroopa Komisjonile ettepanek lisada kaitseala Natura võrgustikku Apollo loodus- ja linnualana.

Ettepaneku kohaselt jääb kaitseala sihtkaitsevööndiks, kaitse-eeskiri lubab alal inimeste viibimise, ujuvvahendiga sõitmise, rahvaürituste korraldamise ja kalapüügi. Keelatud on majandustegevus, loodusvarade kasutamine ja uute ehitiste püstitamine, välja arvatud merel navigeerimiseks vajalike ehitiste püstitamine ja nende hooldustööd.

Ettepaneku kaitseala moodustada tegi keskkonnaministeeriumile 2011. aastal MTÜ Balti Keskkonnafoorum. Ala kaitse alla võtmise otstarbekust uurisid Tartu Ülikooli mereinstituut ja nende parterid. Uuringud hõlmasid linnustiku, kalastiku ja merepõhja elustiku ning elupaikade inventuure. Kaitseala olulisust rändlindudele kinnitasid aastatel 2014-2016 tehtud uuringud.

Keskkonnaminister algatas kaitse alla võtmise menetluse mullu novembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles