Vene Kosmoseagentuuri uus satelliit jäi pärast õhkutõusu teadmata kadunuks (3)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna varahommikul Vostotšnõi kosmodroomilt orbiidile saadetud satelliit Meteor-M ei ole jõudnud oma orbiidile, teatas Roskosmos.

Lisaks on ebaõnnestunud ka esimesed katsed satelliidiga kontakti saavutada. Praegu tegeleb Roskosmose meeskond olukorra lähema uurimisega.

«Esimese plaanitud sideseansi käigus ei õnnestunud meil saavutada kosmoseaparaadiga sidet, kuna see ei asunud oma sihipärasel orbiidil,» tsiteeris TASS kosmoseagentuuri esindajat.

Meteor-M tõusis orbiidile täna varahommikul Amuuri oblastis asuvalt Vostotšnõi kosmodroomilt kanderaketi Sojuz-2.1b pardal. Nagu kirjutab TASS, levis kosmosetööstuses juba enne starti kahtlusi, et õhkutõusul võib esineda probleeme raketi ülemise astme mootoriga Fregat, mille ülesandeks ongi satelliidi õigele orbiidile toimetamine.

Roskosmose esindaja sõnul on võimalik, et kui Fregati esimese järgu mootorid tõepoolest sisse ei lülitunud, langes kosmoseaparaat hoopis ookeani. Kui rakendumata jäid hoopis teise järgu mootorid, siis võib see asuda praegu lihtsalt valel orbiidil.

Vostotšnõi kosmodroomis, kust rakett õhku tõusis, nähakse kõige tõenäolisemat järglast Kasahstanis asuvale Baikonuri raketistardipaigale. Praegu käivad kosmodroomil suuremahulised arendustööd ning juba 2018. aastaks peaks see asuma tööle venelaste peamise kosmosekeskusena, vähendades sellega sõltuvust Kasahstani riigist.

Õhkutõusu saab vaadata ka Roskosmose avaldatud videost:

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles