Rahvusvahelise Kosmosejaama välisseinalt avastati tundmatud elusorganismid (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvaheline Kosmosejaam
Rahvusvaheline Kosmosejaam Foto: Jonathan Mitchell / Lightroom Ph / Scanpix

Avakosmose vaakumis ja äärmuslikes temperatuurides ellu jäänud bakterid on tõenäoselt siiski maise päritoluga.

Vene teadlased avastasid hiljuti Rahvusvahelise Kosmosejaama Vene sektori välispinnalt kogutud proovidelt elu – täpsemini baktereid, kelle päritolu kohta on praegu võimalik välja tuua vaid oletusi.

«Tuli välja, et proovide kogumiseks kasutatud vatilappidel olid olemas bakterid, keda selle kosmosejaama mooduli õhkutõusu ajal ei olnud. See tähendab, et nad on jõudnud pinnale kusagilt väljastpoolt ja jäänud kosmosejaama seintele pidama. Praegu on proovid meie laboris uurimisel ning näib, et nad ei ole ohtlikud,» ütles kosmonaut Anton Škaplerov TASSile.

Proovid koguti kosmosejaama pindadelt, millele koguneb kütuse põletamise jääke ja mitmest varju jäävast kohast. Bakterite täpse päritolu kohta on praegu olemas vaid oletused. Kõige tõenäosemaks võimaluseks peetakse, et bakterid on kosmosejaama jõudnud mõne hilisema tarnelennuga ning on algselt peitunud meeskonna varustuses.

Kuigi tõenäoselt ei ole tegemist maavälise päritoluga elu avastamisega, on tegemist siiski väga huvitavate ja vastupidavate organismidega – lisaks vaakumile pidid need aastaid vastu pidama ka suurtele temperatuurimuutustele, mis ulatuvad päikese käes 150° C ning langevad varjus -150° C.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles