Sojuz tõi kosmoseturisti turvaliselt Maale tagasi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kosmosekapsel Sojuz maandumas Kasahstani steppi.
Vene kosmosekapsel Sojuz maandumas Kasahstani steppi. Foto: Reuters / Scanpix

Vene kosmosekapsel kahe kosmonaudi ja ühe ameeriklasest multimiljardäriga pardal maandus täna öösel õnnestunult Kasahstani stepis.

Eesti aja järgi kella poole seitsme paiku varahommikul puutus tahmane kosmoselaev tänu erilistele mootoritele pehmelt kokku maapinnaga Arkalõki linnast vähem kui saja kilomeetri kaugusel ning meeskond pääses kapslist vahetult pärast seda.

«Kõik läks hästi. Nad maandusid turvaliselt,» kinnitas Moskva missioonijuhtimiskeskuse pressiesindaja, ilmselt kergendatult, sest eelmisel aastal maandunud kaks kapslit olid põrutanud sihtmärgist kaugelt mööda.  USA kosmoseagentuuri NASA televisioonis otseülekandes kirjeldati maandumist kui veatut ja täpset.

Sojuzi seekordne missioon tõmbas endale maailmas suurt tähelepanu, sest selle pardal oli venelaste Sergei Volkovi ja Oleg Kononenko kõrval ka ameeriklane Richard Garriott – tuntud videomängude looja, kes tahtis täita oma eluunistust ja käia astronaudist isa jälgedes.

NASA astronaut Owen Garriott veetis nimelt kunagi kaks kuud maailma esimese orbitaaljaama Skylabi pardal. Tema poeg maksis oma kümnepäevase seikluse eest venelastele nüüd 30-35 miljonit dollarit.

Täna kapslis noorema Garriotti kõrval istunud venelastest üks on aga samuti teise põlvkonna kosmosesõitja, sest tema isa oli Aleksandr Volkov – mees kes käis orbitaaljaamades Saljut-7 ja Mir ning oli pikalt kosmoses ka murrangulisel ajal, mil kadus maakaardilt endine Nõukogude Liit.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles