Maast kaugeim kosmoseaparaat lülitas pärast 37 aastat taas mootorid sisse (5)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Voyager 1 kunstniku nägemuses.
Voyager 1 kunstniku nägemuses. Foto: NASA/JPL

Kosmoseagentuur lülitas pea 40 aastat suikunud seisus veetnud kosmoseaparaadi mootorid taas sisse, et selle eluiga pikendada, kirjutab New Scientist.

Kõigist inimese poolt maailmaruumi avarustesse saadetud kosmoseaparaatidest on Voyager 1 kõige kaugemale jõudnud. Hetkel asub see Maast maast pea 21 miljardi kilomeetri kaugusel ning kaugeneb pidevalt kiirusega 17 kilomeetrit sekundis, saates seejuures pidevalt Maale signaale sellest, mida ta näeb.

Viimasel ajal on kosmoselaeva õigel suunal hoidvad ja antenni suunavad mootorid aga kuluma hakanud, mistõttu otsustasid NASA insenerid panna käima aparaadi tagavaramootorid, mis läksid käiku viimati 37 aastat tagasi. Esialgu vaid katsena läbi viidud manöövri tagajärjel katkes signaal Voyageri ja missiooni kontrollkeskuse vahel kokku 19 tunniks ja 35 minutiks – nii kaua läks aega, et aluse signaal Päikesesüsteemi servalt Maale välja jõuaks.

Kuna katse toimis, plaanivad teadlased nüüd kogu aparaadi liikumise 2020. aastal tagavaramootoritele ümber lülitada. Nii peaks olema võimalik jätkata missiooni aastani 2025.

Kuna viimasest tagavaramootorite sisselülitamisest on möödunud jub pea 40 aastat, pidid missiooni peal töötavad insenerid kaevama läbi terve hunniku vanast ajast säilinud andmete ja tarkvara, et õige signaal välja saata.

«Seetõttu valdas meid ka tõeline kergenduse, rõõmu ja uskumatuse tunne, kui need pikka aega tolmu kogunud mootorid nagu midagi ei oleks juhtunud uuesti sisse lülitusid,» vahendas New Scientist missiooni inseneri Todd Barberi sõnu.

1977. aastal missiooni alustanud Voyager-1 on kõige kaugemale maailmaruumi jõudnud kosmoseaparaat. Tema jalajälgedes astub aga ka Voyager-2, mis on hetkel Maast 17,7 miljardi kilomeetri kaugusel. Mootorite ümberlülitamise katse edukuse tõttu plaanib NASA viia samasugune lüke läbi ka Voyager-2’ga, kui sellelgi vastav aeg kätte jõuab.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles