Uuring: vale kalaliik hoidis enda käes pikka aega olulist rekordit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mola Mola.
Mola Mola. Foto: Doug Allan/Scanpix

Teadlased tegid hiljuti kindlaks, et teadaolevalt maailma raskeim luukala ei ole Mola mola, vaid hoopis Mola alexandrini ehk pisut vähem tuntud kuukalaliik.

Alates 2002. aastast kannab kuukala Mola mola maailma raskeima luukala tiitlit, vahendab New Scientist. Rekordkala, 230 kg raske ja 2,72 meetrit pikk, püüti kinni 1996. aastal Jaapani rannikult.

Luukaladel on osaliselt või täielikult luulise koostisega siseskelett. Kõhrkaladel (tuntuimad kõhrkalad on haid ja raid) on aga kõhreline skelett. Kuukaladel, kes kuuluvad luukalade alla, on saba ja selgroo tagaosa mandunud. See annab neile kummalise välimuse, justkui oleks neil tagumine osa maha lõigatud. Kuukala perekonda kuulub hetkel kolm liiki: Mola mola, Mola ramsayi (Mola alexandrini) ja Mola tecta. Viimane avastati alles selle aasta juulis.

Eelmisel nädalal avaldasid Jaapani teadlased uuringu, kus nad analüüsisid kuukalade kohta leiduvat informatsiooni ja tegid kindlaks, et maailma raskeima luukala tiitlit kannab hoopis Mola alexandrini. Mola ramsayi ja Mola alexandrini on uuringu juhtivautori Etsuro Sawai sõnul samad liigid. Kuna nimetust Mola alexandrini kasutati varem, peaks tema sõnul eelistama just seda nime.

Võrreldes kahe teise liigiga on teadlaste sõnul Mola alexandrini laup ebatavaliselt paks/kühmus.

Uuring ilmus ajakirjas Ichthyological Research.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles