Video ja galerii: Nobeli preemiate jagamisel hoiatati tuumasõja eest

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Auhinnatseremooniatest vastuolulisimaks kujunes rahupreemia üleandmine Rahvusvahelisele Tuumarelvade Kaotamise Kampaaniale ICAN, mida paljud tuumariigid boikoteerisid.

Nagu kirjutab ERR, ilmusid rahupreemia üleandmisele ametlikest ja mitteametlikest tuumariikidest vaid Venemaa ja Iisraeli suursaadikud. Tuumariigid USA, Suurbritannia ja Prantsusmaa saatsid suursaadikute asemel nende asetäitjad.

Preemiat vastu võttes ütles ICANi direktor Beatrice Fihn, et oleme jõudnud ajastusse, kus «miljonite inimeste surm võib olla vaid ühe väikese jonnihoo taga,» viidates selgelt USA presidendi Donald Trumpi ja Põhja-Korea juhi Kim Jong-uni vahelistele sõnelustele.

Eile Stockholmis toimunud tseremoonial anti laureaatidele kätte füüsika-, keemia-, meditsiini-, kirjandus- ja majanduspreemiad. Füüsikapreemia laureaatideks olid gravitatsioonilainete uurimisse panustanud Kip Throne, Rainer Weiss ja Barry Barish. Keemiapreemia said Jacques Dubochert, Joachim Frank ja Richard Henderson oma panuse eest krüo-elektron mikroskoopia arendamisesse. Meditsiinipreemia said ameeriklased Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash ja Michael W. Young, kelle uurimisobjektiks on rakkudes öö-päeva rütmi kontrollivad molekulaarsed mehhanismid. Majanduspreemia pälvis käitumisökonoomika uurija Richard H. Thaler. Kirjanduspreemia sai jaapani-briti kirjanik Kazuo Ishiguro.

Stockholmis toimunud auhinnatseremooniat saab näha siin.

Nobeli Rahupreemia tseremoonia toimus traditsiooniliselt Oslos, kus Nobeli komitee juht Berit Reiss-Andersen andis preemia üle Rahvusvahelise Tuumarelvade Kaotamise Kampaania juhile Beatrice Fihn’ile ja Hirošima tuumarünnaku üle elanud jaapanlannale Setsuko Thurlow’le. Oslos toimunud tseremooniat saab vaadata siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles