Fotod: teadlased ristisid 245 miljoni aasta vanuse eluka Tähesõdade kurja lordi järgi

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Darth Vader
Darth Vader Foto: Ronald Grant Archive / Mary Evans / Scanpix

USAst Idaho osariigist leitud odasabalise nimeks sai Vaderlimus tricki, kuna tema välimus meenutas teadlasele Tähesõdadest tuntud Darth Vaderit.

Uut liiki kirjeldava teadustöö autoritele  Allan J. Lernerile ja Spencer G. Lucasele New Mexico Loodusmuuseumist ning Denveri Colorado Ülikooli teadurile Martin Lockley’le oli avastatud fossiili uurimine huvitav mõnelgi põhjusel.

Darth Vaderi järgi nime saanud odasabaline.
Darth Vaderi järgi nime saanud odasabaline. Foto: /Caters News Agency/Scanpix

Tegemist esimese Põhja-Ameerikast leitud odasabalisega Triiase ajastust, mil dinosauruste ja imetajate areng oli alles algamas. Evolutsiooniliselt skorpionite ja ämblikega lähedased odasabalised olid aga juba tolleks hetkeks ürgsed loomad – vanimad teadaolevad fossiilid pärinevad vähemalt 470 miljoni aasta tagusest ajast. Samas avastatakse odasabaliste fossiile küllalti harva, mistõttu on iga uus leid teadlastele väga väärtuslik.

Avastatud liigile nime andmisel said teadlased inspiratsiooni selle ebatavalisest kujust – looma välisskeleti kuju meenutas neile nimelt Tähesõdade kuulsa kurja lordi Dart Vaderi kiivrit.

Joonis Vaderlimus tricki kehakujust.
Joonis Vaderlimus tricki kehakujust. Foto: /Caters News Agency/Scanpix

«Vaderlimus’e proportsioonid on küllaltki ebatavalised, mistõttu näeb ta ka üsna veider välja,»ütles ajakirjas Neues Jahrbuch für Geologie und Paläontologie avaldatud artikli juhtivautor Allan J. Lerner. Looma välimus andis alust arvata, et tegemist peab olema praeguseks välja surnud sugukonda Austrolimulidae, kelle liikmed levisid Triiase ajastu käigus tõenäoselt meredest mageveekogudesse ja olid seetõttu tihtipeale ka ebatavalise välimusega.

Tänapäeval on maailmas teada neli odasabaliste liiki, kellest kõigi arvukus on praegu vähenemas. Kuna näib, et geoloogiliseltki pika aja jooksul ei ole nende loomade välimus kuigi palju muutunud, kutsutakse nüüdisaegseid odasabalisi tihtipeale ka elavateks fossiilideks.

Uuring ilmus ajakirjas Neues Jahrbuch für Geologie und Paläontologie.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles