TÄNA AJALOOS ⟩ Mäo teeristis toimus tulistamine, milles hukkus kaks politseinikku

teadus.postimees.ee
Copy
Sündmuspaiga lähedal avati 1995. aastal mälestusmärk hukkunud politseinikele.
Sündmuspaiga lähedal avati 1995. aastal mälestusmärk hukkunud politseinikele. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

1994 – Mäo tulistamine: Mäo teeristis toimus tulistamine, kus hukkus kaks politseinikku. Aasta hiljem avati samas mälestusmärk ning 15. detsembrit on tähistatud kui teenistuskohustuste täitmisel langenud politseinike mälestuspäeva.

14. detsembri õhtul 1994. aastal sõitis Tallinnas ühte Suur-Sõjamäe teel asuvasse laohoovi veoauto KamAZ. Röövlid varastasid mitu kastitäit alkoholi ja maiustusi. Kesköö paiku alustati sõitu röövlite varjupaika Mustveel, kuhu nad olid juba mitu varastatud koormat toimetanud.

Samal õhtul kell kuus sõitsid Järvamaal neli liikluspolitseinikku – Marek Lemming, Argo Kivi, Janek Tšeljadinov ja Väino Neido, Opel Ascona patrullautoga patrullima Mäo ristile.

Kell 2.40 15. detsembri öösel jõudis KamAZ koos sõiduautoga Ford Mäo teeristi, kus autod peatati dokumentide kontrolliks. Kui saadi teada, et KamAZ oli koos šokolaadikoormaga Tallinnast varastatud, otsustati koormat kontrollida.

Läbiotsimise käigus avasid kaks kurjategijat järsku politseinike pihta tule kahest summutatud Kalašnikovi automaadist. Janek Tšeljadinov, kes ise oli relvastatud 25 padruniga laetud Uzi püstolkuulipildujaga, avas tule kurjategijate pihta, kuid pimedas laskis mööda ja salv jooksis tühjaks. Üks kurjategijatest tabas teda randmesse, ja kui Tšeljadinov põgenes bussijaama taha kraavi, tabas kuul teda paremasse õlavarde. Kurjategija tuli talle järele ja tulistas veel kaks korda. Seepeale tulistaja eemaldus ning kurjategijad põgenesid oma autodega.

Tšeljadinov läks seejärel politseiauto juurde abi kutsuma, samal ajal kui politseinikud Lemming ja Kivi lamasid tee peal vereloikudes ja Neido oli end ära peitnud.

Kiirabi kohale jõudes oli 21-aastane Marek Lemming juba surnud, 30-aastane Argo Kivi ja 22-aastane Janek Tšeljadinov toimetati Paide haiglasse. Argo Kivi suri kell 4.20 verekaotuse tagajärjel, raskelt vigastatud Janek Tšeljadinov jäi ellu. Väino Neido pääses vigastusteta.

Patrullauto pidas hiljem Mäekülas kinni sõiduautos Ford sõitnud kurjategijad Anatoli Nikolajevi ja Igor Rešetnjaki. Hiljem leiti Nurmsi lähedal kraavist ka mahajäetud KamAZ. Autost leiti 8000 pudelit vahuveini, 3000 pudelit viina, maiustusi, tatart, NSV Liidu autoteede atlas ja Moskvaliiklusplaan.

Rešetnjak ja Nikolajev viidi Paide politseijaoskonda ülekuulamisele. Hiljem prooviti kurjategijaid Mustvees tabada K-Komando abiga, kuhu nad aga ei olnudki läinud. Küll aga leiti majast nende varasemaid röövsaake ja relvi.

Peale hilisemat ülekuulamist tabati 15. detsembril veel kaks kaasosalist ja 16. detsembril rünnati ühe asjaosalise, Eduard Konjajevi korterit Kallaveres. Korteris viibis ka üks tulistajatest, endine NSVL dessantväelane Andrei Iljuhhin, kes osutas küll vastupanu, aga vahistati.

Seitsmes asjaosaline, KamAZi omanik Sergei Markov, ilmus 18. detsembril vabatahtlikult politseisse. Teine tulistaja, Nikolai Mitjugin, pääses põgenema Venemaale ja on siiani tabamata.

15. detsembri sündmused Eestis:

1932 – majanduskriisi oludes jäi Eestil USA-le tasumata iga-aastane sõjavõla osamaks.

1934 – riigivanem Konstantin Päts andis A. H. Tammsaarele ja Karl August Hindreyle üle riigivanema auhinnad.

1935 – elektrikute ühing otsustas elektrikute koja asutamise tarvilikuks tunnustada.

1938 – Nõukogude Liidu salakuulaja Mihhail Rogov mõisteti 3 aastaks ja tema abiline Nikolai Anissimov 1 aastaks vangimajja.

1944 – Teine maailmasõda: Saksa väed lahkusid Ruhnu saarelt. Neli päeva hiljem võtsid Nõukogude Liidu väed saare oma kontrolli alla.

1948 – tegevust alustas ENSV Riiklik Vene Draamateater.

1989 – taasloodi Eesti Pank.

1989 – Eesti NSV Ülemnõukogu võttis vastu seaduse «Eesti NSV kodanike rahvuslikest õigustest».

1994 – Mäo tulistamine: Mäo teeristis toimus tulistamine, kus hukkus kaks politseinikku. Aasta hiljem avati samas mälestusmärk ning 15. detsembrit on tähistatud kui teenistuskohustuste täitmisel langenud politseinike mälestuspäeva.

1999 – haridusminister kinnitas Toimetuleku Riiklik Õppekava, millega anti seaduslik alus mõõduka- ja raske vaimse alaarenguga õpilaste õpetamiseks Eestis.

Ja maailmas:

1709 – Prantsuse väed hõivasid Napoli kuningriigi.

1711 – Kopenhaagenis puhkes katk.

1792 – Prantsusmaa okupeeritud aladel hakkas kehtima revolutsiooniline valitsuskord.

1796 – algas Prantsusmaa toetatud ülestõus Iirimaal.

1806 – Neljanda koalitsiooni sõda: Prantsuse väed okupeerisid Varssavi.

1840 – Napoleoni säilmed viidi Invaliidide kirikusse.

1848 – Austria sõjavägi tungis Windischgrätzi juhtimisel Ungarisse.

1890 – siuude pealik Istuv Sõnn langes lahingus USA vägedega.

1891 – James Naismith lõi uue sportmängu – korvpalli.

1994 – ilmus brauseri Netscape Navigator versioon 1.0

1994 – Belau Vabariik sai ÜRO liikmeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles