Teadusajakirjanikud: rektorid peaksid sõnastama uue kokkulepeteksti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Teadusajakirjanike Seltsi esimees Priit Ennet.
Eesti Teadusajakirjanike Seltsi esimees Priit Ennet. Foto: Sander Hiire/Eesti Teadusagentuur/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Eesti Teadusajakirjanike Selts avaldab nördimust Tartu Ülikooli, Tallinna Tehnikaülikooli ja Eesti Maaülikooli rektori novembris sõlmitud kokkuleppe üle tegevuspõhimõtetest riiklikult tähtsate küsimuste lahendamisel. 

Seltsi hinnangul on kokkulepe sõnastatud viisil, mis näib jätvat ülikoolidele võimaluse piirata teadlaste akadeemilist vabadust oma teadustulemuste ja seisukohtade edastamisel, seeläbi aga piirata ka ajakirjanike ja nende kaudu avalikkuse juurdepääsu igakülgsele infole teadustulemuste kohta.

Rektorid nõuavad kokkuleppes, et ülikoolide nimel ja ülikoolide kaubamärke kasutades väljendataks ainult teaduslikult põhjendatud, tasakaalustatud ja koordineeritud seisukohti.

Leiame, et teadlasel ei tohi mitte ühelgi juhul olla kohustust ajakirjandusele ja avalikkusele edastatavaid teadustulemuste alaseid seisukohti kellegagi koordineerida või millegagi tasakaalustada. Soovime teadusajakirjanikena vahendada teadustulemusi sellisena, nagu teadlased need on saanud ja nagu nad neid ise tõlgendavad, mitte aga institutsionaalselt ühtlustatuna, koordineerituna ja tasakaalustatuna.

Leiame, et seisukohtade koordineerimise nõue võib takistada teadlase ja ajakirjaniku suhtlust ning pärssida oluliste teemade jõudmist avalikku arutellu.

Leiame, et rektorite kokkuleppe tekst on sõnastatud ebaõnnestunult ja mitmeti tõlgendatavalt.

Kutsume Tartu Ülikooli, Tallinna Tehnikaülikooli ja Eesti Maaülikooli üles sõnastama uue kokkuleppeteksti, mis oleks mõistetav ilma lisakommentaarideta ning mis ei ohustaks ega näiks ohustavat akadeemilist vabadust ja ei piiraks seeläbi mitmekülgse teadusinfo kättesaadavust ajakirjanikele ja avalikkusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles