Video: Jaapani teadlased leiutasid iseparaneva klaasi

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tokyo Ülikooli teadlased on enda sõnul leiutanud läipaistvast polümeerist tehtud klaasi, mis on võimeline iseennast parandama.

Professor Takuzo Aida ja tema tudengid avastasid iseäraliku materjali pooljuhislikult, otsides oma töö käigus hoopis uudseid liimaineid. Professori sõnul piisab klaasi(laadse) materjali parandamiseks ainult kildude kokku surumisest.

Kilde võib lihtsalt toatemperatuuril käsitsi kokku suruda ja mõne tunni pärast on nad justkui üks ühtlane jupp. Haakumise põhjustavad materjalis leiduvad vesiniku osakeste sidemed, mis töötavad loodusliku liimainena. Üllataval kombel säilitab kokku liidetud materjal teadlaste sõnul ka oma tugevuse.

Tegu võib olla väga suure avastusega, sest purunenud klaas tuleb tänapäeval enamasti lihtsalt ära visata ja seejärel suurtel temperatuuridel ümber töödelda. Värskelt avastatud materjal võib tuua aga tuleviku, kus mitmeid klaasdetaile on võimalik ise parandada.

Eriti võivad sellisest materjalist olla huvitatud mobiiltelefonide tootjad, kellel on sageli probleeme mõranevate kuvaritega. Samuti saaks sellisest materjalist tehtud lauanõusid väga lihtsalt parandada.

Tokyo Ülikooli keemia ja biotehnoloogia osakond teatas, et tegu on väga olulise leiuga ja seda hakatakse edasi uurima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles