Jaapani teadlased on loonud robotid, mis on oma ehituselt ilmselt enim inimeste moodi

Eva-Lotta Kivi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: UNIVERSITY OF TOKYO

Jaapani teadlased on loonud robotid, kes suudavad mängida sulgpalli ja teha istessetõuse. Kui varasemad inimesi imiteerivad robotid on olnud üsna kohmakad ja jäigad, siis kõne all olevatel masininimestel on täiuslik skelett, mis võimaldab neil inimeste kombel liikuda. 

Tokyo ülikooli teadlastemeeskonna ehitatud robotid Kengoro ja Kenshire on ehitatud inimese keha näitel – robotitel on inimestele omane luu- ja lihaskond, kirjutab The Telegraph. See ei ole aga lihast ja luust, vaid hoopis alumiiniumist, terasest ja plastikust.

Robotid imiteerivad umbes 160 cm pikkust meest, ka nende kaal on sellises pikkuses mehele vastav.

Kengorol ja Kenshirel on ka sensoorne närvisüsteem, mis jälgib tasakaalu hoidmist. Lisaks sellele suudavad nad vajadusel tegutseda ilma konkreetseid käsklusi andmata.

Foto: UNIVERSITY OF TOKYO

Teadlaste sõnul aitavad robotid neil mõista seda, kuidas inimesed liiguvad näiteks sporti tehes ning on abiks kunstjäsemete arendamisel.

Kengoro ja Kenshire on suutelised tegema erinevaid inimesele omaseid tegevusi – lõuatõsteid, istessetõuse, lüüa reketiga sulgpalli jne.

Lisaks Jaapani teadlastele on Itaalia teadlased tulnud hiljuti välja ka ühe lapsrobotiga, kes kannab nime iCub. Ta on umbes 5-aastase lapse mõõtu ehk umbes meetri pikkune. iCub on üks vähestest robotitest, mille keha on kaetud tundliku elektroonilise nahaga

Loe robotitest lähemalt Science’i robotite eriväljaandest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles