Tartu ülikooli doktoritöö annab lootust väga levinud liigesehaigusega patsientidele

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõõdukas kohvi tarbimine võib aidata hoida normis ainevahetust ja rasvapõletamist.
Mõõdukas kohvi tarbimine võib aidata hoida normis ainevahetust ja rasvapõletamist. Foto: LUCAS JACKSON/Reuters/Scanpix

Tartu ülikoolis doktoritööd kaitsnud Kaspar Tootsi leidis, uue seose aordi jäikuse ja osteoartreoosi raskusastme vahel. Uuringus käsitletud biomarkerid võivad tulevikus olla abiks osteartroosi diagnoosimisel, kulu ennetamisel ja aidata leida uusi ründepunkte haiguse ravimisel, kirjutab ERR Novaator

Osteoartroos, tuntud ka kui artroos, on krooniline liigeshaigus, mis haarab sagedamini käe-, põlve-, puusa- ja lülisamba liigeseid ning põhjustab valu ja liigesliikuvuse piiratust.

Tootsi kaasas oma uuringusse 70 Tartu ülikooli kliinikumi ortopeedia osakonna lõppstaadiumis osteoartroosiga patsienti, keda ta võrdles 82 kliiniliselt ilma osteoartroosita inimesega.

Ta leidis uue seose aordi jäikuse ja osteartroosi raskusastme vahel ning et osteoartroosiga patsientidel esinesid lipiidide (rasvade) ainevahetuse häired, mis on seotud arterite funktsiooniga ja aitavad selgitada osteoartroosi ning südame- ja veresoonkonnahaiguste vahelist seost.

Loe doktoritööst lähemalt ERR Novaatorist.

Kaspar Tootsi kaitses Tartu ülikoolis doktoritöö «Osteoartroosi kardiovaskulaarne ja metaboloomiline profileerimine» 18. detsembril. Teda juhendasid dotsent Aare Märtson, dotsent Jaak Kals ja professor Mihkel Zilmer. Oponeeris professor Robertus Gerardus Henricus Hubertus Nelissen Hollandist Leideni ülikooli meditsiinikeskusest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles