Tulekera sööstis üle Soome: taevas lõi valgeks ja oli kuulda kärgatusi (4)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: HO/AFP/Scanpix

Soomes märgati reede õhtul võimsat valgusnähtust – üle taevalaotuse sööstis tulekera,  millega kaasnesid tugevad paugud.

«Taevas läks täiesti valgeks! Ja veidi hiljem oli kuulda kaht kärgatust,» rääkis toimunut pealt näinud Väinö Hytönen ajalehele Savon Sanomat.

Hytöneni sõnul kuulsid pauke ka tema pere liikmed, kes viibisid sel hetkel toas. Tulekera oli tulnud lõuna poolt ja jätkanud lendu kirde suunas. Samas ei ole Hytönen lennusuunas päris kindel, sest taevas oli pilvine.

Teiste pealtnägijate kirjelduste järgi lendas tulekera üle Soome kella 20.10-20.30 vahel. Haruldast valgusilmingut nähti Kuusamost Turu piirkonnani. Esialgsetel andmetel lõppes tulekera lend Kesk-Soomes.

Haruldane nähtus leidis aset ajal, mil Väikeses Vankrist lähtuv meteoorivool ehk ursiidid on Maal kõige paremini nähtav. Samas pole veel teada, kas tulekeral võis olla ursiididega seost.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles