Uus tehnoloogia reetis Egiptuse muumiate peidetud tekstid

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse muumia surimask
Egiptuse muumia surimask Foto: Charles Rex Arbogast/AP/Scanpix

Inglise teadlaste arendatud skaneerimisviis näitab, mis oli kirjas papüürusel, millest valmistati muumiate sarkofaagid, kirjutab BBC.

Nimelt valmistasid muistsed egiptlased oma kõrget sugu surnute kaunistatud sargad meie mõistes vanapaberist – pruugitud papüürusetükkidest, mida oli varem kasutatud igapäevasteks otstarveteks nagu poenimekirjade koostamine või maksude deklareerimine.Niisiis on surimaskide ja sarkade sees peituvad tekstid väärtuslik materjal muistse Egiptuse lihtrahva igapäevaelust, mida hauakambrite seintele kirjutatud tekstid ei kajasta.

«Kuna kasutatud papüürust taaskasutati luksusesemete valmistamiseks, on nad ka üle 2000 aasta säilinud,» ütlesUniversity College Londoni (UCL) professor Adam Gibson. «See on ka üks parimaid kogusid papüürusest, mis oleks muidu ära visatud. Seega on siin ka palju informatsiooni papüürust kasutanud inimeste igapäevaelu kohta.

Paraku on nende tekstide uurimisel seni aga seistud lõhkise küna ees, kuna seni oli ainus viis nendeni jõudmiseks maskide ja sarkade tükkideks lõhkumine. Seetõttu ongi UCLi teadlaste uus lähenemine revolutsiooniline. Loodud tehnoloogia kasutab ära tõsiasja, et materjali erinevate valguse spektritega kiiritamine paneb kasutatud tindi hõõguma, mis on ka skanneriga tuvastatav.

Üks esimestest uue tehnoloogia eksperimentidest viidi läbi Kenti linna Chillingstone’i lossi muuseumis asuva muumia peal, kelle jalutsist leiti paljale silmale nähtamatu sõna «Irethorru» - muinas-Egiptuses tavaline mehenimi. Tõlkes tähendaks see «Horose silm on minu vaenlaste vastu».

Uus tehnoloogia võimaldab egüptoloogidele seni võimatut.

«Minu jaoks on alati olnud väga õudne näha, kuidas hinnalisi muistiseid nendes sisalduva teksti kättesaamiseks hävitatakse. See on kuritegu. Tegu on ju piiratud ressursiga ja nüüd on meil lõpuks olemas tehnoloogia, mille abil saame neid kauneid muistiseid nii säilitada kui ka nende sisse vaadata ning mõista, kuidas muistsed egiptlased elasid ning mis olid nende jaoks olulised asjad, mida kirja panna,» ütles BBC’le UCLi egüptoloog Katnryn Piquette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles