Uuring: inimese lähimate sugulaste seas on lurjused au sees (3)

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bonobod.
Bonobod. Foto: Frans Lanting / picture alliance / Scanpix

Bonobote seas näivad lurjused olevat suure au sees, kui uskuda Ameerika teadlaste katsetulemusi ja nende tõlgendusi, kirjutab ERR Novaator.

Duke'i ülikooli evolutsiooniantropoloogid Christopher Krupenye ja Brian Hare olid neist tulemustest isegi üllatunud, sest varasemaist katseist on selgunud, et inimesed eelistavad juba väga noores lapseeas abivalmilt käitujaid nurjatuile, ja bonoboid peetakse koos šimpansitega inimese lähimaiks sugulasiks loomariigis.

Teadlased näitasid 24 bonobole kahesuguse lõpuga animafilme, kus keegi abstraktne olend püüab tõusta mäetippu. Ühel juhul annab keegi teine olend talle selleks hoogu juurde, teisel juhul tõukab keegi kolmandat moodi olend ta aga hoopis mäest alla.

Pärast filmivaatamist pakkusid teadlased bonobotele kahte õunalõiku, ühe juures paberi peal filmis nähtud hooandja olendi kujutis, teise juures paberil aga allatõukaja olendi kujutis. Selgus, et bonobod haarasid esimesena õunalõigu just nurjatult käitunud olendi kujutise juurest.

Uuringut kirjeldav teadusartikkel ilmus ajakirjas Current Biology.

Milliseid katsid bonobotega veel läbi viidi, loe lähemalt ERR Novaatorist.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles