TÄNA AJALOOS ⟩ Lausuti surematud sõnad: «Liisk on langenud!»

teadus.postimees.ee
Copy
Julius Caesari büst
Julius Caesari büst Foto: akg-images

49. aastal eKr ületas Julius Caesar oma vägedega Itaalia piiri, mis viis Rooma vabariigi languseni ja keisririigi tekkeni.

Julius Caesarile oli Rooma senat andnud valitseda provintsi, mis ulatus tänapäevasest Lõuna-Prantsusmaast Lääne-Ungarini. Valitsusaja lõppedes kästi Caesaril naasta Rooma, jättes talle lojaalsed armeed endast maha. Kuid Caesar otsustas tegutseda vastupidi ning sooritas tollaste seaduste kohaselt ränga kuriteo. Roomale otseselt alluvale maaalale ei tohtinud ükski Rooma väejuhtidest provintsiaalse armeega siseneda. Itaalia ja Gallia vahelist piiri tähistas Rooma kaartidel Rubiconi jõgi. Sellest saatuslikust sündmusest on inspiratsiooni saanud ka kõnekäänd «Rubiconi ületamine», mis tähistab tagasitulekupunkti ületamist.

Rooma ajaloolase Suetoniuse kirjelduses oli Caesar oma leegioniga Rubiconi äärde jõudes kahtleval positsioonil ning langetas otsuse alles pärast üleloomulikku nägemust. Suetoniuse sulest teame ka seika, kus Caesar olla jõge ületades lausunud: «Alea jacta est!» – «Liisk on langenud!»

Caesari ajaloolised sammud lükkasid käima sündmusteahela, mis lõppes Rooma keisririigi tekkega.

Vaata lühiülevaadet Rooma riigi ajaloost siin: 

10. jaanuari sündmused Eestis:

1525 – reformatsiooniaegsed rahutused: 200 linlast üritasid vallutada Tartus Toomemäge. Toomkirik ja toomhärrade majad rüüstati, linnust ei suudetud vallutada.

1918 – Maanõukogu otsustas kuulutada Eesti iseseisvaks kohe, kui Saksa vägede sissetungi oht muutub vahetuks. Maanõukogu otsusega moodustati välisdelegatsioon, tutvustamaks maailmale Eesti olusid ja hankimaks rahvusvahelist tunnustust Maanõukogule.

1919 – Eestis kehtestati Kesk-Euroopa aja asemel Tallinna aeg.

1932 – asutati Eesti Üliõpilaste Seltside Vilistlaskogude Liit.

1938 – alustas tegevust Valimiste Peakomitee.

1939 – põllumeeste konventides algas Poola põllutööliste tellimine.

1992 – peaminister Edgar Savisaar tegi koos põllumajandusministri ja materiaalsete väärtuste ministriga üllatusvisiidi Tallinna lähedal Ääsmäel asuvasse osaühingu Rävala lattu. Teleuudistes näidati võikastide virnu, mis pidid tõendama, et tootjad ei taha valitsuse kiusamiseks rahvale midagi müüa.[1]

1994 – Tallinna raekojas peeti Eesti Diplomaatide Kooli avaaktus.

1994 – Tallinnas peeti Eesti Avatud Ühiskonna Instituudi esimene, korraldav koosolek. Instituudi nõukogu esimeheks valiti Ameerika Notre Dame'i ülikooli professor Igor Gräzin.

1995 – Tallinna linnakohtu otsusega kuulutati välja venekeelse ajalehe Estonija pankrot. Lehte hakkas välja andma uus firma.

1996 – Tiit Vähi valitsus otsustas anda välismaalaste passi ligikaudu 300 000 Eestis elavale veel määratlemata kodakondsusega isikule.

2004 – Otepääl leidis aset suusatamise kahepäevane maailmakarikasarja etapp. Esimesel päeval oli kavas naiste 15 km ühisstardiga klassikasõit, kus Kristina Šmigun saavutas 2. koha, ja meeste 30 km ühisstardiga klassikasõit, kus Andrus Veerpalu sai 4. koha.

Ja maailmas:

1430 – Burgundia hertsog Philippe III rajas Kuldvillaku ordu.

1475 – Vaslui lahingus võitis Moldova ülekaalukaid Türgi vägesid.

1806 – Hollandi asunikud Kaplinnas alistusid inglastele.

1863 – Londonis avati metroo.

1889 – Elevandiluurannikust sai Prantsusmaa protektoraat.

1919 – Reinimaal kuulutati välja Flaschenhalsi vabariik.

1920 – Asutati Rahvaste Liit. Ratifitseeriti Esimese maailmasõja lõpetanud Versailles' rahuleping.

1923 – Leedu liidendas Memeli.

1946 – Londonis kogunes esimest korda ÜRO Peaassamblee.

1984 – pärast 117-aastast vaheaega taastasid USA ja Vatikan täielikud diplomaatilised suhted.

1990 – Ühinesid Time Inc. ja Warner Communications, Inc. Tulemusena moodustus Time Warner, Inc.

2001 – Ühe osana Nupediast alustas Wikipedia. 5 päeva hiljem sai sellest omaette sait.

Vaata lühiülevaadet Rooma riigi ajaloost siin:

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles