Suri kosmosevõileiva valmistaja

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Young Gemini 3 «Molly Brown» pardal
John Young Gemini 3 «Molly Brown» pardal Foto: NASA/AP

Möödunud reedel lahkust siitilmast John Young, kõige teenekam NASA astronautidest. Atlas Obscura kirjutab seigast, kus noor John Young võttis oma esimesele kosmoselennule kaasa võileiva.

Kuuekümnendatel läbi viidud Gemini programmi, mille raames Young ilmaruumi lennutati, eesmärgiks oli välja töötada Apollo kuumissioonide jaoks vajalikku tehnikat. Selle hulka kuulus ka astronautidele kaaluta olekus sobiva toidu valmistamine. Kaaluta olekus on suureks ohuks erinevate purude ja piiskade tekkimine mis võivad sattude keerukatesse masinavärkidesse ning sisse hingamisel põhjustada astronautidele tõsised tervisemuresid. Igasugune toit väljaspool planeeti Maa peab seega olema võimalikult kompaktne ja kahjuks tähendab see, et enamasti ei ole toidu meeldiv maitse kõigi kaalutluste hulgas esirinnas.

Gemini 3, hüüdnimega Molly Brown, pardale võttis aga Young kaasa soolalihaga võileva. Sõidu käigus tõmbas ta selle oma skafandri taskust välja ja lasi hea maitsta. Sellest polekski suuremat pahandust tulnud, kuid seik jõudis ka Ühendriikide Kongressi ette. Mõned Kongressi liikmed said kaunis pahaseks, kui kuulsid, et miljoneid dollareid maksval kosmoseprogrammil, mis pidi muu hulgas uurima nullgravitatsiooni jaoks sobivat toitu, söövad astronaudid kodust kaasa võetud võileibu.

John Young sai esimese NASA astronaudina ametliku hoiatuse ning see võileib jäi ainsaks, mis on meie planeedilt lahkunud. Young jätkas pikka karjääri NASAs, ta oli üks kolmest inimesest kes on kaks korda kuul käinud.

Loe veel Atlas Obscurast.

Youngi ja tema kaaslase vestlus ainsa kosmosevõileiva üle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles