Interaktiivne lahendus - kiika oma kolju sisse

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aju
Aju Foto: Sille Annuk / Postimees

BrainFacts.org lehel avaldati uus aju 3D mudel, mida igaüks võib uurida ja saada oma pea sees toimuvast täpsemalt teada.  

Aju uurimine ning mõistmine on peaaegu filosoofilise raskusega ettevõtmine. Peale selle, et tegemist on kõige keerukama organiga inimkehas, kerkib ridamisi kummalisi paradokse. Aju enda uurimiseks peame me kasutama seda sama organit. Lõpuks jääb fundamentaalne, võib-olla isega vastuseta küsimus, kuidas küll süsinikust, lämmastikust, vesinikust ja hapnikust koosnev, väheke üle kilo kaaluv mass suudab luua inimese teadvuse?

Kuid mingil määral teadlased seda siiski mõistavad. Kindlasti oleme kõik me kokku puutunud aju eri osade keeruka nomenklatuuriga ning põrganud sellelt tagasi nagu vetruvalt pallilt. Selleks ongi abiks teaduse populariseerijate ponnistused lihtinimesele mõistetavas keeles teaduse selgitamine. BrainFacts.org lehelt leiame aju 3D mudeli mida saab igaüks mudida nii ja naapidi kuidas endal soov juhtub olema. Iga aju osa juurde on lisatud tekst, mis seletab selle funktsiooni ja tähtsust inimese aju üldises toimises.

Vaata oma ajuga tõtt BrainFacts.org kodulehel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles