Video: Iisraelist leiti eelajalooline paradiis

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homo erectuse kolju
Homo erectuse kolju Foto: World History Archive/TopFoto/Scanpix

Iisraeli suurima maantee äärest leiti poole miljoni aasta vanune Eedeni aed. Oletatava tiheda taimkatte ja ohtra elusloodusega ala oleks olnud ideaalne elupaik küttidest-korilastest inimestele, teatab AFP.  

Tel Avivist kirdes asuvatelt väljakaevamistelt on tänaseks leitud sadu ränikivist käsikirveid. Arheoloogid on imestunud, kui hästi on säilinud leiupaik, mis asub viie meetri sügavusel.

Erinevate kivist tööriistade leiud annavad alust arvata, et sealkandis tegutsesid vanemal kiviajal Acheuli kultuuri liikmed. Viimaseid, kelle hulka arvatakse nii Homo erectus't kui varajast Homo sapiens'i, iselomustab ümarate vormidega, pirnikujuliste tööristade valmistamine. Inimesed, kes pool miljonit aastat tagasi selles leiupaigas elasid, kuulusid tõenäoliselt liiki Homo erectus. Märkimisväärne on, et Acheuli tüüpi tööriistad olid valitsevaks tehnoloogiaks suuremal osal inimkonna ajaloost, mille kestuse vältel inimene rändas Aafrikast Euraasiasse. Acheuli kultuuri tööriistu on leitud kogu Vanas Maailmas, Hiinast Prantsusmaani.

Leiud on imelised, rääkis The Guardianile Maayan Shemer Iisraeli Muististevalitsusest, nii nende hea kvaliteedi kui ka informatiivsuse poolest.

Iisraelis, Kfar Saba linnakese kandis, väljakaevamised alles algavad. Arheoloogide hinnangul võis tegemist olla eelajaloolise paradiisiaiaga, kus jahiloomade ja söödavate taimede rikkalikuse tõttu käis läbi mitmeid põlvkondi nomaadlike eluviisidega inimgruppe. Seega on lootust, et märke inimtegevusest leitakse veel ohtralt.

Vaata ka, kuidas meie eelkäijad kivist tööriistu valmistasid: 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles