Kuula ja vaata: austrid aitavad orkaane vaos hoida

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austrid jääl
Austrid jääl Foto: Martin Poole/Scanpix

Austrid moodustavad sarnaselt korallidele rahusid, mis kaitsevad rannikualasid tormide eest. See teeb maitsva pala ka keskkondlikult tähtsaks.

Hudsoni jõe suue New Yorkis oli kunagi täidetud austritega. Kakssada aastat tagasi olid austrid üle metropoli populaarne maiuspala nii linna koorekihi kui vaesemate elanike hulgas. Tänaseks on ülepüüdmise ja saaste tõttu New Yorki austrikolooniad sisuliselt kadunud. Kiiresti muutuva kliima tõttu üha rängemaks muutuvad tormid Atlandi ookeanil seavad linna suureneva ohu ette. Minevikus kaitsesid New Yorki suurte lainete eest rannavetes leiduvad austrirahud. Usutavasti kõik mäletavad orkaan Sandyt, mis USA Idarannikut rüüstas. Et tulevikus säärasel skaalal purustusi ei korduks, vajab New York kaitset.

Kate Orff, esimene maastikuarhitekt kes sai nimeka MacArthuri geeniuse stipendiumi, on maastikuarhitektuuri- ja disainibüroo SCAPE üks juhte. SCAPE eesotsas Orffiga on tulnud välja ideega hakata Hudsoni suudmesse looma tehislikke austrirahusid. Selleks soovivad nad ehitada tänaseks siledale merepõhjale kivipurust, surnud austrite karpidest ja muust käepärasest valle, millele saaks külvata austrite vastseid. Viimased kinnituksid rajatistele ning aja jooksul ehitaksid rahusid suuremaks.

Kunstlikel austrirahudel on eelis muude inimese loodud tormitõkete ees. Lisaks vete talitsemisele on austrid head ka mere hügieenile. Kuna loomakesed toituvad vee filtreerimise teel, siis puhastavad nad seda liigsest lämmastikust. Rahud pakuvad elupaika ka erinevatele veteelajatele, kes on siledaks muutunud ja tööstuse tõttu saastunud randadest kadunud. Austrirahude ehitamine ei kaitse mitte vaid inimesi aga loob ka soodsama pinnase keskonna mitmekesistumiseks. Lousianas on plaanis ehitada 29 kilomeetrit kunstliku austrirahu rannikualade kaitseks, kirjutab the Smithsonian.

Üha ohtlikumaks muutuvas kliimas on vaja otsida uusi lahendusi, kuidas kaitsta inimesi ja loodust. Insenerid ja disainerid saavad võtta eeskuju looduslikest moodustistest. Tuleb tõdeda, et sadamaalade taastamine nende algse seisundini on võimatu ja seda polegi vaja teha. Ühendades inimeste insenerimõtte ja looduslike moodustiste tugevusi on võimalik luua urbaanne ökoloogia, mis kaitseb nii inimeste kui eluslooduse huve.

Loe edasi SCAPE büroo kodulehelt, the Smithsonianist ja 99% Invisible kodulehelt.

Kuula ka 99% Invisible saadet SCAPE büroo projektist:

Ja vaata lühifilmi austrirahudest:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles