Eesti teadlaste uuring: kilud ja räimed võistlevad toidu pärast (1)

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värskelt püütud kilud. Pilt on illustratiivne.
Värskelt püütud kilud. Pilt on illustratiivne. Foto: Toomas Huik / Postimees

Toidulaualt tuttavad kalad on Läänemeres suured konkurendid, võisteldes toidu pärast, saame teada Tartu ülikooli Eesti mereinstituudi teadlaste uuringust.

1500 kala kõhusisu uurides selgus, et enam-vähem sama suured liigid söövad peamiselt tillukesi koorikloomi, eriti aerjalgsete hulka kuuluvaid koodikult ja ahaskoodikult. Uuringu järgi on mõlemat liiki viimasel ajal vaevanud toidupuudus ja kilud on võistluses olnud edukamad söögileidjad, iga teine uuringu tarbeks püütud räim leiti tühja kõhuga, samas kolm neljandikku kiludest olid kõhu täis saanud, kirjutab Riina Klais.

Nii kilud kui räimed eelistavad üheülbalist, koodikutest koosnevat söögilauda. Bonus Inspire projekti raames läbi viidud kõhusisude uurimine on küll aega ja ressurssi nõudev, ent ainuke viis kuidas koguda informatsiooni meile oluliste tööstuslike liikide kohta.

Loe kilu ja räime olelusvõitluse kohta lähemalt ERR Novaatorist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles