Teadlased avastasid magnetväljade mõju tähtede lastetoale

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tähtede häll Maokandja tähtkujus
Tähtede häll Maokandja tähtkujus Foto: AFP/SCANPIX

Lendavast observatooriumist SOFIA pärinevad uued andmed tähtede tekke kohta. Senisest tähtsamat rolli mängivad magnetväljad, vahendab BBC.

Observatoorium on jälginud Maale kõige lähemat noorte tähtede tekkepaika, Rho Ophiuchi A'd. Senise arusaama kohaselt tekivad tähed gaasipilvedest, mis raskusjõu mõjul üha tihedamaks kokku tõmbuvad kuniks moodustuvad tähtede tuumad. Kuid asi on tunduvalt keerukam. Seda protsessi mõjutavad ka magnetväljad, gaasipilvedes leiduvad tolmuosakesed on joondunud magnetväljade mõjule vastavatesse mustritesse.

See viib oletuseni, et galaktika kantides, kus magnetväli on tavapärasest suurem ei suuda raskusjõud magneetilist jõudu ületada ning tähed, mis muidu tekkima peaksid, jäävad vormumata. Mõistes magnetväljade rolli tähtede tekkemehanismis saavad teadlased teha oletusi tähtede tulevase elu kohta. Kuna mitmed uuritavas kogumis asuvad noored tähed on meie Päikese sarnased annab see väärtusliku informatsiooni ka selle olemuse ja tuleviku kohta.

Loe täpsemalt BBC'st.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles