Video: tilluke robot päästab haruldase haigusega imikuid

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Michaela Reuters/Reuters/Scanpix

Rahvuvaheline teadlaste rühm töötas väikese roboti, mis võib päästa vastsündinute elusid. Katsed sigadega on olnud paljutõotavad, kirjutab Science Robotics.

Söögitoru atreesia on kaasasündinud haigus, mille tõttu on imiku söögitoru liiga lühike, et ulatuda tema seedekulglani. Täna parandatakse seda kirurgilise sekkumise teel. Kuid parasjagu on katsejärgus tilluke robot, mis väänaks ja venitaks hellalt pooliku söögitoru otsi ning stimuleeriks koe iseenesliku kasvu.

Seadeldist on katsetatud sigade peal ning tulemused on paljulubavad. Muidu täiesti terve sea kehasse in viidud masin, mis haarab tema söögitoru ümber kinni ja venitab seda väga aeglaselt. Sääraselt on suudetud mõjutatav söögitoru lõik kasvatada kuni 77% pikemaks. Lisaks söögitorude lappimisele saaks sarnase põhimõttega masinaid kasutada teistegi torukujuliste elundite parandamiseks.

Loe täpsemalt Science Robotics ajakirjast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles