Hägune taevas – inimeste tekitatud saaste võib hakata takistama astronoomilisi vaatlusi

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Ahmad/AFP/Scanpix

Saaste võib muuta taeva teleskoopide jaoks läbipaistmatuks. Inimeste loodud müra hulk näitab vaid kasvumärke, vahendab Science News.

Järgneva kahe aastakümne jooksul saadetakse orbiidile vähemalt 20 000 satelliiti, mis oluliselt kahandavad nii optiliste- kui ka raadioteleskoopide nähtavust. Üha suuremat hoogu koguv LED-valgustite kasutamine põhjustab omakorda uusi probleeme. LED-pirnidele omane sinakas valgus hajub lihtsamalt kui pikema lainepikkusega kollakas valgus ning segab rohkem observatooriumite tööd. Üha tihenev raadioside, eriti silmas pidades ees ootavat liikumist 5G telefonisidele, tekitab ohtralt taustamüra, mis takistab oluliselt ilmaruumist pärit õrnade signaalide tabamist.

Lääne-Virginias Green Banki külas asuva maailma suurima suunatava raadioteleskoobi tõttu valitseb ümberkaudsel alal raadiovaikus. Oma suuruse ja keerukuse tõttu on Green Banki teleskoop eriliselt tundlik igasugusele taustmürale. Seega pole ümberkaudsetel asukatel ja observatooriumis töötavatel teadlastel lubatud kasutada mobiiltelefone ja muid seadmeid, isegi mitte mikrolaineahju, mis teleskoobi tööd segaksid. Teleskoobi lähedusse on elama asunud ka inimesed, kes väidavad enda tervise olevat ülitundliku raadiolainete suhtes, mis muidu meie elukeskonda täielikult läbivad.

Üks lahendus raadio- ja valgussaaste vastu võitlemiseks ongi sääraste «surnud» tsoonide loomine, kus raadioside on piiratud või täitsa olematu. Kuid leidub ka äärmuslikumaid mõtteid. 1998. aastal pakkus astronoom Jean Heidemann välja idee ehitada Kuu varjuküljele suur raadioteleskoop, mis jääks maisest saginast puutumata.

Tulevik võib astronoomide taeva veelgi tumedamaks teha. Taevalaotuse puhastamine inimtegevuse jälgedest on nagu Augeiase tallide rookimine, puhtuse märke pole näha ning saastet tuleb ainult juurde. Tulevikus peab tõenäoliselt ette võtma üha äärmuslikumaid meetmeid, et märgata kosmosest tulevaid signaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles