Uuring: tuule- ja päikeseenergia on juba praegu fossiilkütustest odavam (9)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Jean-Francois Monier / AFP / Scanpix

Praeguste tehnoloogia arengutrendide juures võib oodata, et peagi muutuvad majanduslikult otstarbekamaks ka teised alternatiivsed energiaallikad, kirjutab techxplore.com.

Rahvusvaheline Taastuvenergia Agentuur IRENA avaldas hiljuti ülevaateuuringu tulemused, millest selgub, et juba lähema kahe aasta jooksul võib oodata reaalselt kasutatavate taastuvenergia tehnoloogiate maksumuse langemist allapoole fossiilkütustel põhinevate lahenduste hinnataset. Praegu on fossiilkütustest kuluefektiivsemad ennekõike maismaa-tuulepargid ja päikeseenergia.

Raporti kohaselt jääb taastuvenergia hind aastaks 2020 vahemikku 2,5–8 eurosenti kilovatt-tunni kohta. Fossiilkütustest saadava energia hind on praegu aga vahemikus 4–14 eurosenti/kWh.

«Hinnamuutus näitab olulist nihet energeetika paradigmades,» ütles IRENA peadirektor Adnan Amin pressiteate vahendusel. «Enam ei ole energia tootmisel taastuvenergia kasutamine vaid keskkonnasõbralik otsus, nüüd on see ka majanduslikult otstarbekas.»

Hinnalanguse taga ei ole aga vaid tehnoloogia areng, vaid ka konkurentsi kasv. 2019. aasta alguseks peaks taastuvenergia hind jõudma juba alla 3 USA sendini kWh kohta.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles