Avastus: must surm levis inimeste kaudu (1)

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskaegsed inimesed tegutsesid katku ennetamiseks äärmusliku patukahetsuse, enesepiitsutamisega.
Keskaegsed inimesed tegutsesid katku ennetamiseks äärmusliku patukahetsuse, enesepiitsutamisega. Foto: akg-images/Scanpix

Seni levinud arusaama kohaselt levis katk, keskajal tuntud kui must surm, rottidel leiduvate parasiitide tõttu. Oslo ja Ferrara ülikoolide teadlased on aga nüüd arvamusel, et tõenäolisemad levitajad olid inimestel elutsevad parasiidid, eriti kirbud.

Katku põhjustab bakter Yersina pestis. Tänapäeval on katk levinud mitmes Aafrika, Aasia ja Lõuna-Ameerika maal ning selle peamiseks levitajaks on rottidel elavad parasiidid, kes pärast peremeeslooma hukku kolivad üle inimesele. Seetõttu on teadlased pikalt arvanud, et keskajal Euroopat ja Aasiat rüüstanud katkuepideemiad pidi samuti sääraselt levima. Kuid värsked arvutisimulatsioonid seavad selle arusaama kahtluse alla.

Teadlased simuleerisid arvutis musta surma levikut üheksas keskaegses Euroopa linnas ning võrdlesid neid haiguse reaalset liikumist kajastavate dokumentidega. Selgus, et reaalsust peegeldasid kõige täpsemalt simulatsioonid, mis kujutasid tõve liikumist inimese parasiitide kaudu. Teoreetiline levik rottide parasiitide kaudu või ka õhu teel ei oleks katkule säärast levikumustrit ja -kiirust nagu inimese kirpude kaudu levimine.

Uurimustöö tulemused on huvitavad ennekõike ajaloolises plaanis, kuid katku liikumist uurides saavad teadlased ka väärtusliku informatsiooni tänapäeval inimesi ohustavate haiguste leviku kohta. Samas katku ajalugu uurivate õpetlaste hulgas võivad uue töö valguses puhkeda vaidluseid, mitmed teadlased on rottide kaudu leviku teooria kirglikud toetajad.

Uurimus ilmus ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles