Eestlased püüavad luua spordimaailma Skype`i

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aeg on praegu defitsiit, ütleb Sportlyzeri asutaja Tõnis Saag: «Niisama pabereid sättida pole aega. Kogu aeg peab kiiresti otsustama, mida ja kuidas edasi teha. Jookseme ajaga võidu.»
Aeg on praegu defitsiit, ütleb Sportlyzeri asutaja Tõnis Saag: «Niisama pabereid sättida pole aega. Kogu aeg peab kiiresti otsustama, mida ja kuidas edasi teha. Jookseme ajaga võidu.» Foto: Margus Ansu

Tartus tegutsev idufirma Sportlyzer sai paariaastase arenduse järel valmis maailmas unikaalse veebitreeneri, mis suudab keerukate algoritmide põhjal teha sama treeninguplaani, mille tegemiseks kuluks treeneril kõvasti aega ja treenijal raha.


Veebikeskkond www.sportlyzer.com on ilma igasuguse reklaamita kogunud esimese kuuga 2000 harrastussportlasest kasutajat. See on vaid tagasihoidlik algus. Firma sihiks on maailm, eriti USA, kus harrastajad kulutavad treeneritele aastas 5,3 miljardit dollarit.

«Kindlasti tahame osa sellest 5,3 miljardist ja loome ka uut turgu juurde,» ütles Sportlyzeri asutaja Tõnis Saag, kes on endine sportlane, kauane treener ja spordimeditsiinikeskuse Vomax looja.
Firma teiseks partneriks on CV Online’i ja Nagi.ee kaasasutaja Jüri Kaljundi.  

Suured lootused

Harrastussportlasele tähendab Sportlyzer lihtsat eneseabitööriista, mis iga inimese eripära ehk pikkust, kaalu, vanust, varasemat treenitust, sportimisvõimalusi, sportlikke sihte ja psühholoogiat arvestades koostab talle personaalse treeninguplaani nii, nagu teeks seda treener põhjalike arvestuste järel.  

Kava näitab inimesele mitte üksnes seda, mis trenni teha, vaid annab ette treeningu intensiivsuse, pulsisageduse eri tsoonid, trenni kestuse ja muudki, et harrastaja saaks sportida mõistlikult. Virtuaaltreener jälgib järjepidevalt treenija arengut ning teeb plaani täiendusi.

Kogemuste sõpradega jagamiseks on keskkond seotud sotsiaalvõrgustikega. Samuti hakkab virtuaaltreener spordipsühholoogiale tuginedes treenijat motiveerima.

«Mina usun, et tegemist on spordimaailma Skype’iga. Sportlyzeril on kõik eeldused läbimurdeks spordi valdkonnas,» ütles spordiklubi juhataja ja treener Andrus Kurvits, kes on ise huvilisena katsetanud Sportlyzeri prooviversiooni.

Kurvits ei näe, et veebitreener hakkaks konkureerima personaaltreeneritega, pigem annab see lisavõimaluse targalt treenida neile, kes on seni sportinud omal käel või kelle rahakott ei võimalda palgata endale igaks nädalaks personaaltreenerit.

«Virtuaaltreener muudab personaalse nõustamise rahvale kättesaadavaks ilma superstaari rahakotita,» lausus Kurvits.

Algoritmidega treener

Sportlyzerisse on investeerinud 3 miljonit krooni ehk umbes 191 735 eurot Eesti Arengufond ja erainvestor, Playtechi endine juht Rein Lemberpuu.

Arengufondi investeeringute osakonna juhi Heidi Kakko sõnul näeb arengufond Sportlyzerit ainulaadse ning globaalse kasvupotentsiaaliga ettevõtmisena.

Kakko viitas, et neid, kes harrastussportlaste treeninguandmeid koondavad ja piltlikustavad, on maailmas rohkem kui küll, kuid neid, kes suudaksid anda ka asjatundlikku individuaalset nõu, hoida motivatsiooni ja võimaldada tulemuste jagamist sotsiaalvõrgustikus, pole maailmas sellisel kujul ühtegi.

Kuna Sportlyzer on oma teenuseni jõudnud tänu teadustööle ja keerukatele algoritmidele, pole Kakko hinnangul seda kellelgi niisama lihtsalt võimalik järele teha.

Esialgu saavad Sportlyzerit tasuta kasutada kõik huvilised. Edaspidi muutuvad virtuaaltreeneri keerukamad lisafunktsioonid tasuliseks, kuid hind jääb kümnetes kordades odavamaks, kui see oleks sama töö eest treenerile makstes.

Ühe osa arendajate sissetulekust moodustaks ka reklaamitulu.

Milliseid käibe ja kasutajaga seotud arve on arendajad paberile kirja pannud, Sport­­lyzeri asutaja Tõnis Saag ei paljasta. «Excelis oleme kõik miljonärid. Ma ei ruttaks tulemustes ette, aga loomulikult on ootused suured,» ütles ta.

Sportlyzer

• Virtuaalne treener, mis suudab algoritmide põhjal pakkuda harrastajatele samasuguseid treeningplaane nagu personaaltreener.

• Teenus täieneb iga päevaga, prooviversioon asub aadressil www.sportlyzer.com.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles