Robot loeb põhjalikumalt kui inimesed (1)

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimene ja masin. Pilt on illustratiivne
Inimene ja masin. Pilt on illustratiivne Foto: Kin Cheung/AP/Scanpix

Hiina tehnoloogiaettevõtte Alibaba loodud tehisintellekt ületas lugemistestil inimeste tulemuse.

Stanfordi ülikooli test, mis on mõeldud just tehisintellektide lugemisoskust mõõtma, laseb programmil tutvuda umbes viiesaja Wikipedia artikliga ning seejärel esitab tekstide kohta sada tuhat küsimust. Selle aasta alguses ületas esimene tehisintellekt inimeste seatud rekordi. Alibaba loodud programm sai punktisummaks 82.44, samas inimeste seatud piir on 82.304.

Suureks mureks veel põhjust pole. Alibaba tehisintellekt suudab küll teksti põhjal õigesti küsimustele vastata, kuid teksti sügavamaks mõistmiseks jääb tal veel jõudlusest puudu. Näiteks võib ta küll teada, mis muusik mängis 2012. aasta Londoni olümpiamängude avamisel kuid mõista, et tegu on muusikalooliselt ühe tähtsaima rokkansambli liikmega, ta veel ei suuda. Selleks peab läbi töötatud tekstikogum olema tunduvalt suurem ning see pole täna puhtpraktiliselt võimalik. Kuid arendustöö käib usinalt.

Hiina ettevõte on samal põhimõttel töötavaid programme juba edukalt katetanud lastest sellel vastata klientide esitatud küsimustele.

Loe masinatele mõeldud lugemistesti tulemusi siit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles