Video: paberitükk tuvastab musta vett

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lakmustesti tegemine
Lakmustesti tegemine Foto: Postimees

Bathi ülikooli teadlased leiutasid musta vett tuvastava paberitüki. Uus vidin on leiutajate sõnul odav ja lihtne toota, nad loodavad sellele laialdast edu.

Kõigile tuntud lakmustestist inspireeritud paberist testerruudukesed on uus ja odav viis kuidas kontrollida vee puhtust. Bathi ülikooli teadlaste ja inseneride leiutatud pabertest koosneb üliõhukestest süsinikelektroodidest ning on kaetud tundlike bakteritega. Need bakterid peaksid andma elektroodidele signaale, kui testpaber pannake vette mis sisaldab formaldehüüde, herbitsiide, raskemetalle või teisi saastavaid ühendeid.

Sääraseid testpabereid saaks suurtes kogustes odavalt toota ning need on ka keskkondlikult vastutustundlikud. See võib oluliselt vähendada musta vee joomisest tingitud tervisehädasid maades, mida üleilmselt hoogu koguv veekriis on kõige tugevamalt mõjutanud.

Teadlaste rühm asub nüüd uurima, kuidas uut tehnoloogiat ühendada mõne igapäevase tehnikavidinaga, nagu näiteks mobiiltelefoniga.

Töö tulemused ilmuvad ajakirjas Biosensors and Bioelectronics.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles