Videod: Põhja-Ameerika kohal sähvatas taevane tulekera

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Detroiti lähistelt pärit videotes on näha, kuidas meteoor hetkeks kogu öötaeva heledaks valgustab, kirjutab New York Times.

Tulekera langemine toimus 17. jaanuaril kohaliku aja järgi kell 20:10. Mitmed pealtnägijad kirjeldasid ka ülehelipaugu kuulmist. Atmosfääris põlemata jäänud meteoriidikillud on NASA Doppleri satelliidi andmetel Detroitist loode suunal maandunud. Kokkupõrge suutis tükkide väikestest mõõtmetest hoolimata tekitada 2. magnituudi maavärina, kinnitas ka USA geoloogiateenistus. Ameerika Meteooride Seltsi teate kohaselt täheldati meteoori langemist koguni 400 kilomeetri kaugusel.

Meteooride seltsi entusiastid jõudsid üsna pea ka langemiskohale ning tuvastasid ka kolm taevakivi tükki. Tõsisemad otsingud algavad aga pärast lume sulamist.

«Selliseid tulekerasid tuleb aastas ette ehk kord aastas, võib-olla kolm korda,» ütles meteoorideühingu tegevusjuht Mike Hankey New York Timesile.

Valgustugevuse ja tekitatud heli põhjal hinnatakse tulekera läbimõõduks ligi kolm meetrit. Võrdluseks – keskmine Maa atmosfääris ärapõlev meteoor on pigem golfipalli suurune. NASA andmetel tabab meie planeedi atmosfääri ülaosa iga aasta ligi 50 tonni selliseid väikesi kivikesi, kuid valdav enamus neist ei jõua atmosfääri ülaosadest edasi ning hävivad leekides.

Oleks võinud olla palju suurem

Juhuse tahtel olid Detroiti meteoori ajal riigi teises otsas California osariigis kokku tulnud 30 teadlast, et arutada uusaja suurima, Tunguusi meteoriidiga seonduvat. 1908. Aastal Venemaale langenud taevakivi tegi lagedaks koguni 2100 ruutkilomeetrit metsamaad. Kuulsaim meteoriidikatastroof oli teatavasti aga 65 miljonit aastat tagasi 70 protsenti planeedi elusloodusest hävitanud 10-kilomeetrise läbimõõduga taevakivi. Päris nii suurte kividega kokkupõrget ei ole aga mõtet karta, kuna nii suuri ei tohiks Päikesesüsteemis enam leiduda.

«Samas on 2-kilomeetrise kivitüki langemine siiski võimalik ning see oleks piisav, et rikkuda päev igal pool ümber Maakera. Hukka võib saada koguni kolmveerand rahvastikust, kuid väljasuremist see veel kaasa ei tooks,» ütles phys.org’ile NASA meteoriidiuurija Bill Cooke.

Hetkel on Maa orbiidi lähistel liikvel üheksa asteroidi, mille puhul on kokkupõrge võimalik, kuid ometigi mitte kuigi tõenäoline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles