CRISPR tehnoloogia muudab naharakud tüvirakkudeks

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimese tüvirakkude sisestamine sea blastotsüüti
Inimese tüvirakkude sisestamine sea blastotsüüti Foto: AP/ Scanpix

Gladstone'i instituudi geneetikud muutsid teadusmaailmas kahinat tekitanud CRISPR tehnoloogiaga hiire naharaku tüvirakuks.

CRISPR tehnikaga aktiveeriti naharakus kaks geeni, mis väljenduvad vaid tüvirakkudes. Geenid Sox2 ja Oct4 mängivad tähtsat rolli tüvirakkude pluripotentsuse juures. Pluripotentsus on tüvirakkude omadus vastavalt vajadusele muutuda organismis erinevateks rakkudeks. Teadlaste poolt laboris loodud tüvirakud on tuntud kui inditseeritud pluripotentsed tüvirakud (induced pluripotent stem cells ehk iPSC).

Eelnevad tehnikad ujutasid vajalike geenide aktiveerimiseks raku üle erinevate kemikaalide kokteiliga. Ajakirjas Cell Stem Cell ilmunud artiklis kirjeldavad teadlased, kuidas kasutades CRISPR geenimanipulatsiooni tehnikat suudeti aktiiveerida kaks konkreetset geeni. Aktiveerununa lülitavad geenid Sox2 ja Oct4 raku geenide hulgast välja neid, mis annavad rakule konkreetse rolli mingi koe osana. Rakus «taastatakse» selles peituv pluripotentsus.

Uus meetod tüvirakkude loomiseks on tunduvalt täpsem ja lihtsam kui eelnevad. Üllatuseks oli, et protsessi käivitamiseks piisas vaid kahe geeni aktiveerimisest. Pluripotentsete tüvirakkude argipäevased kasutusvõimalused on veel piiratud. Kuid on lootust, et kui geneetikud avastavad uusi viise kuidas rakke mõjutada, siis avanevad ka reaalsed kasutusvõimalused meditsiini vallas.

Uuring ilmus ajakirjad Cell Stem Cell.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles