Avastus: polaarmered soojenevad senistest ennustustest kiireminigi

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tansaaniast leitud kambriliste kivistised
Tansaaniast leitud kambriliste kivistised Foto: Reuters / Scanpix

Värske uuring annab alust arvata, et polaarveed soojenevad kiiremini kui senised kliimamudelid ennustada oskasid.

Kambrilised olid pisikesed amööbilaadsed ainuraksed, kes elasid merepõhjas eotseeni ajastul, 56 kuni 34 miljonit aastat tagasi. Eotseeni ajal paiskus looduslikel põhjustel atmosfääri ohtralt kasvuhoonegaase ning Maal võimutses kasvuhooneefekt. Globaalne keskmine temperatuur oli tänasest 8 kraadi kõrgem ja troopiliste vete pinnatemperatuur 6 kraadi kõrgem. Viimane püsib tänapäeval 25 kraadi kandis.

Kambriliste kestade ehitus sõltus neid ümbritsevast temperatuurist. Mida soojem oli, seda hõredamaid kesti kambrilised enda ümber kasvatasid. St. Andrew ülikooli teadlased uurisid kambriliste kivistisi mis pärinevad nii eotseeni troopilistelt kui polaaraladelt. Kivistisi «paleotermomeetritena» kasutades avastati, et polaarveed soojenevad suuremal määral kui troopilised veed. Kui polaarveed soojenevad arvatavast kiiremini, siis on senised hinnangud troopika ja polaaralade temperatuuri vaheliste seose vahel liiga tagasihoidlikud.

Esineb võimalus, et ebakõla seletab mõni senitundmatu eotseeni eripära. Kuid uuringu läbi viinud teadlased on mures, et senised kliimamudelid on liiga tagasihoidlikud ning ei suuda korrektselt ennustada mis planeeti ning selle elanike ees ootab.

Uuring ilmus ajakirjad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles