Kavalad varesed: teadlased avastasid, miks valmistavad linnud tööriistu

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus Kaledoonia vares enda valmistatud konksuga
Uus Kaledoonia vares enda valmistatud konksuga Foto: James St Clair/SWNS.com/Scanpix

Austraalia külje all Uus Kaledoonias elavad eriti kavalad varesed. Uus Kaledoonia vares on ainuke loom peale inimese, kes valmistab looduses konksuga tööriistu. Uues uuringus selgitatakse, miks.

Osad mainitud vareseliigi isendid veedavad suure osa oma ajast otsides sobivate taimeliikide kaheharulisi oksaraage. Varesed väänavad ja vestavad okste otsi oma nokaga, et jõuda nõutava tulemusini, konksukeseni. Nende abil kougivad linnud putukate vastseid ja muud söödavat välja peidukohtadest kuhu arvestatava suurusega lind iseseisvalt ligi ei pääse.

Ei olnud teada, miks linnud veedavad nii suure osa oma ajast tööriistu valmistades. Varesed saaksid ju sama aega pühendada lihtsamini kättesaadava toidu leidmiseks või lihtsalt leitud oksakesega enda toitu urgitseda. Kuid uued vaatlused näitavad, et linnud, kes valmistavad konksukesi on toidu kätte saamisel tunduvalt kiiremad kui oma liigikaaslased, kes tööriste ise ei valmista. Analüüsid näitavad, et sõltuvalt konkreetselt linnust on konksuga toidu otsimine kaks või kolm korda kiirem kui lihtsalt oksa kasutades. Summaarselt konksudega varesed võidavad.

Ei ole teada, mis põhjustab konksude valmistamise kommet, kas tegemist on vanematelt päritud oskusega või õpivad noorloomad seda kogenumaid suguvendi jälgides. Igatahes on hoolikalt tööriistu valmistavad Uus Kaledoonia varesed toidu otsimisel tunduvalt edukamad. Võib arvata, et tisleritest varesed jätkavad seega ka tõenäolisemalt sugu ning see oskus levib aega mööda kogu liigile.

Teadustöö ilmus ajakirjas Nature Ecology & Evolution.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles