Suurim keskkondlik terviserisk on saastunud õhk

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödundnädalane sudu Nanjingis
Möödundnädalane sudu Nanjingis Foto: Sipa Asia/Scanpix

Yale'i ülikooli kliimateadlaste koostatud keskonnaindeksi järgi õhu halb kvaliteet suurim keskkondlik terviserisk.

Keskkonnaindeks (Environmental Performance Index ehk EPI) avaldatakse iga kahe aasta tagant. EPI hindab riigiti keskkonna tervist ning seab maailma riigid jätkusuutlikuse järgi ritta.

2018. aasta uuringu esirinnas on Šveits, Prantsusmaa, Taani, Malta ja Rootsi. Šveitsi kõrge koht peegeldab nii riigi kõrge kvaliteediga õhku ja saaste vähesust kui ka jätkusuutliku suhtumist muudes valdkondades.

Saja kaheksakümne riigiga nimekirja allotsas maandusid India, Bangladesh, Kongo DV, Nepaal ja Burundi. Kliimateadlaste hinnangul peavad need riigid sooritama märkimisväärseid pingutusi, et säilitada puhast ja tervislikku keskkonda.

Esimese maailma riikidest jääb viimaseks USA, kellel on küll õhusastega korras kuid metsaraie ja kasvuhoonegaaside eritamine jätab soovida.

Eesti jääb 48. kohal alla nii Lätile kui Leedule. Ida-Euroopa riikidest hindab EPI 2018 keskkondlikult kõige jätkusuutlikumaks Slovakkiat.

Loe uuringut EPI kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles