Uus tee Amazonases hävitab pärismaalaste elualad

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ebaseaduslik raie Amazonase vihmametsas
Ebaseaduslik raie Amazonase vihmametsas Foto: Raphael Alves /AFP /Scanpix

Peruu valitsus võttis vastu seaduse, mis lubab rajada uue maantee läbi seni puutumata Amazonase alade, vahendab Independent.

Uus tee toob endaga kaasa palju ohte. Kuigi ettevõtmine tooks endaga suure osa metsa langetamise näevad eksperdid peamist ohtu muus. Nimelt toob teeehitus endaga kaasa ka elanikkonna laienemise tööstuslikust arengust puutumata aladele. Nii kannab inimtegevuse kahju loodus, sest rändav elanikkond ehitab uusi asulaid ning selleks on vaja ruumi ja materjali saamiseks metsa langetada.

Kardetakse ka Ucayali regiooni pärismaalaste pärast. Peruu ja Brasiilia piirialadel elav Mascho Piro hõim ei ole muu maailmaga hetkel kontaktis. Uus tee võib viia ehitustöödeni aladel, mis täna on eraldatud reservaadina. Teisi samalaadseid projekte jälgides võib arvata, et kui uus tee saab rajatud, siis tõenäoliselt kaob seni traditsioonilisi eluviise järgivate rahvaste elukorraldus.

Loe lähemalt The Independentist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles