Avastus: merepõhja loomake näeb ilma aju ja silmadeta

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Californiast leitud madutäht
Californiast leitud madutäht Foto: Frans Lanting/picture alliance/Scanpix

Madutäht Ophiocoma wendtii koosneb viiest ogadega kaetud haarmest ning kesksest kettakesest. Nature kirjutab, kuidas ilma silmadeta ja ajuta loom suudab valgust tajuda.

Madutähed on merepõhjas elavad loomakesed, kes suures osas sarnanevad oma lähedaste sugulaste meritähtedega. Nende skeletti katab õhuke nahakiht, mis on täis pikitud tundlike närve. Skeleti pinda katavad omakorda väikesed kristaljad terad, mida peeti eelnevalt looma valgustundlikuse allikaks. Kuid madutähe närvid jooksevad terade ümber, mitte nende all. Senine teooria, et terad aitavad valgust närvidele koondada, ei pea paika.

Katsed näitavad, et madutäht reageerib valgusele, põgenedes heledalt valgustatud aladelt ning suudab tajuda varjuala, mis asub temast kuni neljateist sentimeetri kaugusel. Looma närvirakkudes leiduvad valgustundlikud molekulid annavad madutähele võimaluse tajuda valgust kogu oma kehapinnaga.

Uuringut läbi viinud Belfasti ülikooli teadlased saavad lisada madutähe loomade nimekirja, kes tajuvad oma ümbrust eriliste tajuorganite ja ka kesknärvisüsteemita. Sellesse nimekirja kuuluvad ka meripurad ja mõned koorikloomad.

Uuring ilmus ajakirjas Proceedings of the Royal Society.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles