Baselist leitud muumia on Suurbritannia välisministri kauge esiema

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendkuningriigi välisminister Boris Jonson
Ühendkuningriigi välisminister Boris Jonson Foto: Toby Melville / Reuters / Scanpix

Seitsmekümnendatel leitud muumia on lõpuks tuvastatud, vahendab BBC. Eluajal kuulus naine Šveitsi koorekihti ning tema järglased naudivad tuntust ka tänapäeval.

Barfüsseri kiriku altari ette maetud naine mumifitseerus tema kehas sisalduva elavhõbeda tõttu. Tõenäoliselt oli ta nakatunud süüfilisse, mürgist elavhõbedat kasutati laialdaselt seksuaalse tee leviva haiguse raviks. Tihtipeale oli ravim aga surmavam kui tõbi ise.

Muumia suurest varbast eraldatud DNA'd kasutades tehti lõpuks kindlaks muumia isik. Tegemist oli Anna Catharina Bischofiga, kes sündis ja suri Baselis 18. sajandil. Ilmselt nakatus ta süüfilisse töötades haigetega Starsbourg'is. Surma eel naases Anna Catharina Baselisse, kus ta arvatavasti suri elavhõbedamürgitusse.

Üks muumia järglastest kolis aga Inglismaale ning tema järglaste hulgas on Ühendkuningriigi tänane välisminister Boris Johnson.

Boris Johnsoni juured ulatuvad ka Eestisse. Tema vaarema oli printsess Augusta Caroline Friederike Luise, kelle abikaasa oli Katariina II teenistuses. Loe Johnsoni kireva eluga esivanemast siit.

Loe lähemalt BBC'st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles